"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Ickevåld som motstånd och konstruktiv praktik

fre
20
okt
Tid Fredag 20 oktober, 2023 kl. 15:00 - 17:00
Plats Lindellhallen 4

Öppet seminarium - fri entré
Fredag 20 oktober, 15.00-17.00
Lindellhallen 4, Umeå universitet (Ubmeje Universitiähta)

Seminariet sänds även live via Facebook.

I en tid av militarisering, autokratisering, resurs- och miljökris finns ett behov att uppmärksamma utmaningar och möjligheter med ickevåld som motstånd och konstruktivt program för en annan värld.

Välkommen till ett spännande samtal mellan forskare och aktivister som varit aktiva för social förändring internationellt, i Sápmi och Sverige.

MEDVERKANDE
Stellan Vinthagen, professor i sociologi och forskaraktivist, samt ordförande för fakulteten Nonviolent Direct Action and Civil Resistance på University of Massachusetts, USA. (Medverkar på distans)

Tor Tuorda, frilansfotograf och aktivist från Randijaur som ligger fyra mil väster om Jokkmokk. Engagerad i frågor kring naturresursutvinning, urfolkens rättigheter och fredlig civil olydnad.

Agnes Hellström, författare och journalist som under perioden 2016–2022 var ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Aktuell med boken “Fredsfittan - Natobeslutet som förändrade Sverige”.

Christine Bylund, doktor i etnologi vid Umeå universitet (Ubmeje universitiähta), och forskar om funktionalitet, makt, normer och sexualitet. Christine är också skribent, bloggare, föreläsare och scenkonstnär.

Elisabeth Olivius, docent vid statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet (Ubmeje universitiähta) som forskar om makt och genus i relation till fred och fredsbyggande.
(Moderator)

EN DEL AV ICKEVÅLD 2023
Arrangemanget är en del av Ickevåld 2023 som anordnas av Studieförbundet Bilda, Kristna Fredsrörelsen, Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) och Another Development Foundation i samverkan med Såhkie Umeå Sameförening, Härnösands folkhögskola, Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen Umeå med omnejd samt Várdduo - Centrum för samisk forskning och Statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet.

Mer info i Facebook-eventet för Ickevåld 2023: https://www.facebook.com/events/563784882609528

Evenemangstyp: Seminarium