"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Idrottslunch: Maktens grindvakter i svensk föreningsidrott

ons
26
maj
Tid Onsdag 26 maj, 2021 kl. 11:30 - 12:15
Plats Digitalt via Zoom

Maktens grindvakter: om valberedningar, representation och demokrati i svensk föreningsidrott.

Förtroendevalda styrelsemedlemmar är anförtrodda ansvaret för den strategiska styrningen och utvecklingen av svensk föreningsidrott, från föreningsnivån, via distriktsnivån upptill specialidrottsförbundsnivån. Genom detta har de makt över fördelning av resurser, strategiska prioriteringar och viktiga vägval. Men hur får de tillgång till dessa positioner, vem bestämmer om vilka som ska bestämma, och vilka kriterier används för att utse personer till dessa inflytelserika positioner?

Den här föreläsningen handlar om hur föreningsidrottens valberedningar arbetar med lämplighet, representation och demokrati, samt om vilka konsekvenser detta arbete får för till exempel jämställdhet och återväxt.

Cecilia Stenling och Josef Fahlén arbetar som idrottsforskare vid Pedagogiska institutionen med frågor som rör föreningsidrottens styrning och organisering. I det projekt som föreläsningen bygger på har de intervjuat företrädare för valberedningarna i 62 av 72 svenska specialidrottsförbund.

Föreläsare: Cecilia Stenling, lektor vid Pedagogiska institutionen, och Josef Fahlén, lektor vid Pedagogiska institutionen.

Föreläsningen kommer hållas via Zoom. Föreläsningarna ges live mellan kl. 11.30-12.15 och tid kommer att finnas i slutet för att ställa frågor till föreläsarna.

Anmälan: Du behöver anmäla dig senast två dagar före respektive föreläsning. Dagen innan föreläsningen får du en kallelse med en Zoom-länk skickad till den e-postadress du uppgett i samband med din anmälan.

Covid-19 anpassade Idrottsluncher under våren 2021!

Till följd av pandemin och att Umeå universitetet beslutat att inga externa event ska arrangeras ställer Idrottshögskolan om och erbjuder sina idrottsluncher digitalt, via Zoom, under hösten 2020 och våren 2021. Lunchen på Hansson & Hammar utgår vilket gör att vi erbjuder föreläsningarna gratis under denna period!

 

Arrangör: Idrottshögskolan
Evenemangstyp: Föreläsning
Talare
Cecilia Stenling
Universitetslektor
Läs om Cecilia Stenling
Talare
Josef Fahlén
Professor
Läs om Josef Fahlén
Kontaktperson
Anna-Karin Eriksson
Läs om Anna-Karin Eriksson