"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Inomkyrklig sekularisering

ons
5
dec
Tid Onsdag 5 december, 2018 kl. 10:00 - 16:00
Plats Humanisthuset, Hörsal F

Det högre seminariet i religionsvetenskap och teologi vid Umeå universitet anordnar varje år en workshop i samarbete med Luleå stift. Denna gång behandlas temat "inomkyrklig sekularisering". Företeelsen sekularisering, hur den kan förstås och framträder i samhället, har sedan tidigare gett upphov till omfattande forskning inom religions- och samhällsvetenskaperna. I denna workshop kommer dock fenomenet "inomkyrklig sekularisering" att stå i fokus, det vill säga ett område som ännu inte har beforskats i lika stor omfattning.

Vi kommer att mötas i Hörsal F som är belägen i Humanisthuset, Umeå universitet.

Program

10.00 Inledning, Thomas Girmalm, Marie Rosenius, Dag Hedin.

10.15 Karin Johannesson: Vad avses när vi talar om kyrkans sekularisering? En filosofisk inventering av tankefigurer och skilda begreppsdefinitioner.

11.00 Mikael Winninge: Bristande kunskap om bibel och/eller bibelvetenskap som inomkyrklig sekularisering.

11.45–13.15 Lunch

13.15 Sven-Erik Brodd: Pragmatismen som ett kyrkans kännetecken (nota ecclesiae): Om ekonomi, ecklesiologi och kyrkans inre sekularisering.

14.00 Anneli Öljarstrand: Krav på sekulär anpassning och bevarandet av religiös identitet i Svenska kyrkan.

14.45–15 Kaffe

15.00 Carl Axel Aurelius: Om en inre sekularisering och om svårigheten att idag ge en sammanfattande framställning av den kristna tron.

15.50–16 Avrundning & avslutning

Anmälan

För deltagande under hela eller delar av dagen ska du som anmälan skicka ett meddelande till thomas.girmalm@umu.se. Vi vill gärna få din anmälan så snart som möjligt men senast den 1 december.

Evenemangstyp: Workshop
Kontaktperson
Thomas Girmalm
Läs om Thomas Girmalm