"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Lunchseminarium - Samisk hälsa på lika villkor

ons
3
mar
Tid Onsdag 3 mars, 2021 kl. 12:00 - 13:00
Plats Zoom

Samisk Hälsa på Lika Villkor / Sámi dearvvašvuohta seamma eavttuid alde / Sáme varresvuohta jäbddásasj álggovidjurijda / Saemien Healsoe seamma tsiehkine

Urfolk har rätt till bästa möjliga fysiska och psykiska hälsa. För att fylla kunskapsluckor och skapa bättre förutsättningar för samers hälsa och livsvillkor i Sverige behövs mer kunskap om samers hälsa och livsvillkor. Under seminariet presenteras den hälsostudie Epidemiologïjjan jah viäráldvarriesvuodan ussadahkka, Ubmejen universitiähta (Institutionen för Epidemiologi och Global hälsa, Umeå universitet) utför på uppdrag av Sametinget och Folkhälsomyndigheten under 2021.

Med start i slutet av februari skickas 10­ 000 enkäter ut till personer som antingen står i Sametingets preliminära röstlängd inför Sametingsvalet 2021, eller i renmärkesregistret.

I enkäten ställs frågor om hur samer har det i kropp och själ, socialt och hur man använder sig, eller inte använder sig, av vården. Frågorna handlar om det allmänna hälsotillståndet , och om särskilda områden som har betydelse för samer.

Mer information på samiska språk och svenska finns här.

Presentationen leds av ansvariga forskare Jon Petter Stoor och Miguel San Sebastián

Seminariet hålls via zoom. Välkomna att delta via:
zoom-länk
Meeting ID: 690 4170 8408
Passcode: 483239

Seminariet är ett samarbete mellan Institutionen för epidemiologi och global hälsa, Várdduo - centrum för samisk forskning samt Såhkie, Umeå sameförening.

Evenemangstyp: Seminarium
Talare
Petter Stoor
Postdoktor
Läs om Petter Stoor
Talare
Miguel San Sebastian
Professor
Läs om Miguel San Sebastian