"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Sleeping with Ghosts

sön
5
maj
Tid Söndag 5 maj, 2019 kl. 14:00 - 17:00
Plats Västerbottens museum

Vernissage söndag 5 maj kl 14.00
Tal, performance, medverkan av studenterna.

Presentation av utställningen
Onsdag 8 maj  kl.17:00
August Bällgren
Klara Bergman Fröberg
Jakob Ekström
Charlotte Hedberg

Tisdag: 14 maj kl.16:00
Martin Åhlin
Maral Mavizi
Rakel Bergman Fröberg
Martin Wallén

Onsdag 22 maj kl.18:00
Ardil Yalinkilic
Madeleine Hansen
Evelina Lindström
Henrik Nygren

Onsdag 29 maj kl.16:00
Hedda Hultman
Jonatan Pihlgren
Gazi Mrah
Sofia Wettainen

I utställningen Sleeping with Ghosts vill vi skapa kopplingar till minnen av våra processer, likt spöken som följt med oss under våra tre års studier på Umeås Konsthögskola.

Själva sovandet används som en analogi för skapandet av konst. Sömnen kan likt produktionen av konst vara något som sker under ett kort ögonblick men samtidigt kännas som en evighet. Idéer, tankar och minnen färdas mellan det medvetna och det undermedvetna. Sömnen blir en metafor för den del av processen betraktaren inte ser, den konstnärliga processen som förblir osynlig. Åskådaren betraktar endast det färdiga verket.

Våra spöken är det som driver oss, de finns överallt. De hemsöker platsens förflutna, där de kan ta form som stora och svårtydda frågor. De kan vara ständigt bleknande minnen som förföljer oss, något som vägrar att ge sig av. Sammandrabbningen med spöket är oftast oplanerad och oförutsedd. Vi kan bli skrämda av dem och välja att mota bort dem. Vi kan även välja att bekantas med dem. Att hantera dem blir oundvikligt. Frågan är om det går att välja bort dem?

Vi väljer att sova med våra spöken, för att framhäva våra individuella och kollektiva processer. Kanske handlar det om ett personligt hemsökande, är vi alltid ett spöke i någon annans minne?

Tre års fokuserade studier i fri konst resulterar i ett brett spektrum av idéer och uttryck. Utifrån intressen och personligheter har studenterna utvecklat konstnärliga arbeten som speglar den samtid och den mångfald som konsten representerar i dagens samhälle.

 

Medverkande konstnärer:
Rakel Bergman Fröberg, Klara Bergman Fröberg, August Bällgren, Jakob Ekström, Madeleine Hansen, Charlotte Hedberg, Hedda Hultman, Gazi Mrah, Evelina Lindström, Maral Mavizi, Henrik Nygren, Jonatan Pihlgren, Martin Wallén, Sofia Wettainen, Ardil Yalinkilic, Martin Åhlin.

Konsthögskolan i Umeå är en av fem Konsthögskolor i Sverige. Den enda norr om Stockholm.

 

Öppettider
måndag         Stängt
tisdag            10.00 - 17.00
onsdag          10.00 - 20.00
torsdag          10.00 - 17.00
fredag           10.00 - 17.00
lördag           11.00 - 17.00
söndag          11.00 - 17.00

5 maj - 2 juni på Västerbottens museum

Arrangör: Konsthögskolan
Evenemangstyp: Vernissage