"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

UAS feb 2021: Renskötsel med stödutfodring

fre
19
feb
Tid Fredag 19 februari, 2021 kl. 12:00 - 13:00
Plats Online: ZOOM

Arcum affilierade Tim Horstkotte är förste forskningsingenjör vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap och hans intressen ligger i samspelet mellan renhållning, markanvändare och klimatförändringar. I februari 2021 arrangerar Arcum ett online-seminarium inom ramen för seminarieserien Umeå Arktiska Seminarium, där Tim kommer att prata om stödutfodring i renskötseln i Finland, Norge och Sverige.

Stödutfodring har blivit alltmer nödvändig inom renskötseln - i Norge, Sverige och Finland. Orsakerna kan vara många - från effekter av klimatförändringar eller parallell markanvändning till närvaron av rovdjur. Erfarenheterna av utmaningarna och möjligheterna med stödutfodring skiljer sig mellan länderna. Tim och hans kollegor arrangerade därför en workshop som förenade renskötare från Norge, Sverige och Finland för att dela sina erfarenheter av stödutfodring och lära av varandra. Dessutom deltog forskare från olika akademiska bakgrunder.

Tim kommer att presentera resultaten från detta internationella kunskapsevenemang av samproduktion över kunskapssystem, gränser och språk - och några lärdomar från att ordna en sådan workshop. Sammanfattat; stödutfodring förändrar hur renskötare samspelar med sina djur, men också med den naturliga miljön. Vissa renskötare fruktar därför att stödutfodring kan utgöra hot mot traditionell och erfarenhetsbaserad kunskap och kultur. Stödutfodring är därför bara vara en teknisk lösning för otillräckliga betesmarker, men kan inte bidra till att lösa det underliggande problemet. Pågående klimatförändringar och andra typer av intrång kan tvinga renskötare till stödutfodring som det enda alternativet för att lindra krisen.

Fredagen den 19 februari mellan kl. 12:00-13:00 har du möjlighet att online lyssna på Tim genom att registrera ditt intresse på länken nedan. Du kommer få mer information om seminariet och länk till det via e-post. Seminariet hålls på engelska men du kan ställa frågor på svenska om du så önskar. 

Varmt välkommen!

Rapporterna finns att läsa här

Evenemangstyp: Seminarium
Talare
Tim Horstkotte
Staff scientist
Läs om Tim Horstkotte
Kontaktperson
Anngelica Kristoferqvist
Läs om Anngelica Kristoferqvist
Anmäl dig här

Anmälan

Här kan du kan anmäla dig till evenemanget.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Kontaktformuläret ska ej användas för känslig eller personlig information (känsliga eller integritetskänsliga personuppgifter). Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).