Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Umeå arktiska seminarium: "Ett grönare Arktis" med Matthias Siewert

tor
22
sep
Tid Torsdag 22 september, 2022 kl. 12:00 - 13:00
Plats Meddelas senare

Klimatförändringarna gör att de arktiska ekosystemen blir varmare och varmare och att vegetationsgränser förvinner. I satelitbilder har man kunnat se ett svar på detta i form av ökande växtlighet. Men trots att klimatförändringarna pressar dessa ekosystem, så har man ännu inte kunnat se en generell, linjär förändring av vegetationsmönstren.

Forskaren Matthias Siewert arbetar vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap (EMG) och är anknuten till Arktiskt centrum vid Umeå universitet (Arcum). I januari 2022 beviljades Matthias Siewert ett projektanslag från Vetenskapsrådet för att studera detta fenomen, med det långsiktiga målet att kunna förstå hur landskapet kan komma att förändras under de närmsta hundra åren till följd av den rubbade kolbalansen i Arktis. Det är en målsättning som direkt anknyter tillnummer 13 av de 17 globala målen för hållbar utveckling: att vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser.

Detta lunchseminarium arrangeras av Arktiskt centrum vid Umeå universitet (Arcum) som en del av den återkommande seminarieserien Umeå arktiska seminarium.

Anmälan till seminariet öppnar i augusti.

Evenemangstyp: Seminarium
Personalbild Matthias Siewert
Talare
Matthias Siewert
Universitetslektor
Läs om Matthias Siewert
Kontaktperson
Lena Maria Nilsson
Läs om Lena Maria Nilsson