Hoppa direkt till innehållet
printicon

Vidareutbildning av lärare - VAL

VAL vänder sig till dig som är verksam som lärare eller förskollärare men saknar examen för den skolform som du är verksam i. Du kan komplettera dina tidigare studier för att nå en examen för skola eller förskola.

För dig som vill ansöka till VAL

Inom VAL kan du studera utbildningsvetenskaplig kärna och ämneskomplettera för att nå en examen. Till skillnad från Kompletterande pedagogisk utbildning – KPU – behöver du inte ha avslutat dina ämnesstudier innan du ansöker till VAL.

Om du blir antagen till VAL hjälper vi dig att lägga upp en studieplan så att du kan nå önskad lärarexamen. Du bygger vidare på dina tidigare högskolestudier och dina lärarerfarenheter. När du är klar med din studieplan ansöker du om examen.

På hemsidan Lärarutbildning.nu kan du läsa mer om hur du ansöker, vilka utbildningsingångar som finns, vilka examina du kan nå samt vilka lärosäten som medverkar.

 

Om VAL

VAL är ett nationellt utbildningsuppdrag, med åtta medverkande universitet, där Umeå universitet är samordnare. VAL antar studerande inför både höst- och vårtermin till och med studiestart höstterminen 2026. Studierna måste vara slutförda före den sista juni 2030.

Läs mer om VAL på Lärarutbildning.nu.