"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-06-21

10 miljoner till verkstäder i Sliperiet

NYHET Umeå universitet har beviljats 10 miljoner kronor från Marcus och Amalia Wallenbergs Stiftelse för uppbyggnad av verkstäder för forskning, utbildning och utveckling i Sliperiet – den inkubator och mötesplats som ska öppnas på Konstnärligt campus under 2013.

– Detta ger ett viktigt bidrag för att etablera Sliperiet som en av våra plattformar för kunskap och kompetensutbyte. Förhoppningen är att Sliperiet ska bli en öppen samverkans- och innovationsmiljö, säger Agneta Marell, vicerektor samverkan och innovation vid Umeå universitet.

Foto: Elin Berge

Sliperiet håller på att byggas om för att bättre ta tillvara den kreativitet och kompetens som finns såväl på Konstnärligt campus som på Campus Umeå. Sliperiet ska innehålla:

  • en inkubator för för tjänstesektorn och nya näringar
  • dynamiska mötesplatser för forskare, studenter, näringsliv och offentliga organisationer
  • verkstäder i gränslandet mellan det digitala och det fysiska, för såväl forskningsprocesser som seminarier och workshops

– Sliperiet ska vara en öppen och flexibel miljö som formas utifrån de utmaningar och behov som finns på marknaden. Studenter och forskare ska kunna komma hit med sina affärsidéer, forskare och lärare kan hålla seminarier, och företag och organisationer kan komma med problemställningar och få inspiration på Sliperiet, säger Agneta Marell.

I teknisk framkant

De fyra verkstäderna utgår från den pågående integrationen av fysiskt och digitalt: 3D-skrivare/CNC-svarv och fräs, den nya generationens "motion capture"-utrustning för att kunna läsa in rörelser och fysiska aktiviteter, ett "maker lab" för att bygga fysiskt-digitala saker, samt en modern miljö för ljud- och medieproduktion. Ansökan inkluderar dessutom personal med spetskompetens för att möjliggöra forskningsstöd, drift och säkerhet.

För samtliga verkstäder planeras två nivåer av utrustning. Den ena består av mycket avancerad teknisk utrustning och den andra av mer skalbar, lättanvänd och kostnadseffektiv utrustning.

Satsningen beräknas totalt kosta ca 22 miljoner kronor, vilket nu till nästan hälften täcks av stiftelsens bidrag.

Läs mer om motion capture: en.wikipedia.org/wiki/Motion_capture

Om Sliperiet vid Konstnärligt campus:
Det gamla Scharinska träsliperiet, som ritades av arkitekten Sigge Cronstedt 1909 och åren 1987–2012 inrymt Konsthögskolan vid Umeå universitet, byggs nu om för att bland annat innehålla verkstäder, mötesplatser och galleri.
Läs mer om Konstnärligt campus

För mer information:

Professor Agneta Marell, vicerektor samverkan och innovation, Umeå universitet Tel: 090-786 69 66
E-post: agneta.marell@adm.umu.se

Redaktör: Michael Nordvall