"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-01-03

13 typer av par - och vad de säger till psykologen

NYHET Vilket typ av par är t ex Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel? Känner du igen dig eller några vänner? Nu lanserar Mattias Lundberg sin sjätte bok tillsammans med kollegan Anders Wahlberg: 13 typer av par – och vad de säger till psykologen.

På ett lättsamt och lärorikt sätt beskriver författarna vad par som går till psykologen faktiskt säger. Lundberg och Wahlberg har delat in de olika paren i 13 stereotyper och hög igenkänning utlovas.

Parterapier blir allt mer populärt och det skrivs fler och fler böcker om vad man bör tänka på i relationer. Här kommer nu den första boken som faktiskt både berättar vad människor säger i terapirummet och som ger konkreta igenkännande situationer med råd om hur man bör göra.

– Det är lätt att i böcker och i media kasta ur sig floskler om hur man skall göra och hur människor fungerar, men ibland är det bra att faktiskt lära av andra, säger Mattias Lundberg.

– Därför har vi utgått från verkligheten, och sedan beskrivit hur det faktiskt gått till då paren hanterat sina funderingar hos psykologen. Alla paren som beskrivs i boken är baserade på ett antal verkliga frågeställningar som paren kommit med till oss.

Avdramatisera psykologsamtalet

Boken syftar precis som de tidigare böckerna i ”typer”-serien (se nedan) att även beskriva hur psykologer arbetar och avdramatisera psykologsamtalet.

– Många kollegor vill göra psykologin märkvärdig och svår, medan jag tycker att det måste vara enkelt och lättillgängligt. Om man inte förstår vad vi gör och vad vi kan, hur skall det då gå att lita på oss, frågar Mattias Lundberg

– Som psykolog gäller det att vara tydlig och ibland brutalt ärlig med vad man ser som problemet. De klienter som uppskattar och förstår det har ofta störst chans att tillgodogöra sig det stöd som psykologen innebär.

Brutalt ärlig

Mattias Lundberg är också brutalt ärlig med vad han tycker om det stora antal icke-utbildade personerna som erbjuder sina tjänster inom området. Han anser att personer med titlar som Livscoach, parterapeut, samtalsterapeut och många flera, inte kan erbjuda en kompetent och säker rådgivning.

– Eftersom dessa titlar inte är skyddade på något sätt, så kan vem som helst utan minsta utbildning utge sig för att vara ”Samtalsterapeut”. Det innebär att för klienten finns det inget som helst skydd, ingen garanti för att terapeuten kan något och inga möjligheter till att klaga om man är missnöjd, säger Mattias Lundberg.

Mattias Lundberg och Anders Wahlberg har även skrivit 17 typer av män & 15 typer av kvinnor - och vad de säger till psykologen, 16 typer av chefer – och vad de säger till psykologen, samt Jäkla människa – en handbok i hur du hanterar jobbiga människor på jobbet.

Om Mattias Lundberg:

Mattias Lundberg är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och docent i psykologi vid Umeå universitet. Han arbetar också som konsult, främst med chefshandledning, föreläsningar och krisledningsfrågor för företag. Mattias forskar även om personlighet och stress i arbetslivet.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Mattias Lundberg
e-post: mattias@aplato.se
Mobil: 0703-15 40 78www.mattiaslundberg.seTwitter: DrLundberg

Fakta om boken:

Titel: 13 typer av par
ISBN: 978-91-47-09516-2

Information:

För recensionsexemplar kontakta Fredrik Frank, fredrik.frank@liber.se. Högupplösta bilder finns på http://b2b.liber.se/bild/ och på Mynewsdesk.

Fotograf: Stig Lundberg, Vännäs

Redaktör: Karin Wikman