"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-09-23

Ally - förbättra tillgängligheten på din kurssajt

NYHET Ally är ett integrerat hjälpmedel i lärplattformar som analyserar tillgängligheten på kurssajter gentemot en tillgänglighetsstandard. Som ett steg i tillgänglighetsarbetet vid Umeå universitet införs Ally som en pilotfunktion i Moodle i oktober.

Under september 2018 började en ny lag om tillgänglighet på webben gälla inom hela EU. Under våren 2019 stärktes kraven för tillgänglighet för alla svenska myndigheter, med syfte att fler ska kunna ta del av digitala webbplatser.

En kurssajt i en lärplattform är full av deltagare med unika inlärningsförmågor. Tillgänglighet betyder att personer med funktionsnedsättning kan använda sajten, men i de flesta fall tjänar alla användare på förbättrad tillgänglighet.

Som ett steg i tillgänglighetsarbetet införs Ally som en pilotfunktion i Moodle i oktober.

Vad är Ally?

Ally är ett integrerat hjälpmedel direkt i lärplattformen som analyserar tillgängligheten på kurssajter gentemot en tillgänglighetsstandard som heter WCAG och hjälper till att långsiktigt förbättra innehållets tillgänglighet.

För lärare

Ally erbjuder råd och steg för steg-anvisningar för lärare som vill förbättra kursinnehållets tillgänglighet. Enda skillnaden i din kurs blir att Ally anger en tillgänglighetspoäng för dina filer. Poängen visas via en mätare bredvid dina kursfiler. 

För studenter

Studenter ser inga tillgänglighetspoäng, istället skapar Ally automatiskt alternativa versioner av dina filer. Det gör det möjligt för deltagare att välja vilken typ av fil som passar bäst för deras behov, till exempel kan en textfil omvandlas till en ljudfil eller elektronisk punktskrift.

Läs mer om Ally

Läs mer om webbdirektivet på Vägledning för webbutveckling.

Vid frågor, kontakta förvaltningsledare Julia Lundmark Weinz