"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-12-13

Analysera och förbättra teknik vid träning - vinnande koncept

NYHET Magnus Andersson och Krister Wiklund, forskare vid institutionen för fysik, vann i går en entreprenörstävling i Umeå för bästa affärsidé. Inom sitt företag KriMag Technology har de utvecklat ett program som ger direkt feedback på kroppsrörelser och kan användas vid träning och rehabilitering för att optimera rörelsemönstret.

Juryn som bestod av fyra personer från Uminova Innovation och Nordea belönade vinnarna med 35 000 kr.

– Det känns väldigt roligt att vi fick denna utmärkelse efter allt hårt arbete vi lagt ner under vår fritid, säger Magnus Andersson, institutionen för fysik.

Han och kollegan Krister Wiklund har utvecklat ett enkelt, mobilt och automatiserat tekniskt system som kan mäta, analysera och ge direkt återkoppling vid träning och rehabilitering. Tekniken bygger på egenutvecklad programvara, webbkamera, samt unika markörer.

Användaren filmas under en övning och ges ljud- eller visuell feedback på rörelsen och kan därmed direkt optimera sin rörelsebana för att förhindra skador och förbättra träningseffekten.

– Vi tror att många är intresserade av att förbättra tekniken i sin träning. Dessutom kan träningsdata, till exempel rörelsebanor, sparas för att ge användaren möjlighet att mäta sin utveckling över tid på ett kvantitativt sätt, säger Krister Wiklund.

Figurtext:
I figuren visas principen för realtidsfeedback under övningen benböj. Utövaren har en skärm framför sig och ser därmed sig själv från sidan med pålagda linjer som matchas mot markörernas position. När den horisontella linjen passeras uppifrån och ned ges en ljudfeedback som indikerar att utövaren ska vända. Den blå, vertikala linjen korrigerar vinkeln i knä och fotled. Den orangea, vertikala linjen korrigerar ryggens ställning och lutning. En ljudfeedback ges om de två vertikala linjerna korsar varandra för mycket, det vill säga om utövaren tappar bålstabilitet och vinkeln mellan skenben och ryggrad överskrider 30 grader.

Se filmsekvens:

Korta filmsekvenser av realtidsfeedback vid benböj, Squat Jump och löpning finns under följande länk: www.krimagtech.se/media

Företagets hemsida:

KriMag grundades 2011 av Magnus Andersson och Krister Wiklund.
www.krimagtech.se

Mer om nyheten:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/priser-till-umeaentreprenorer
http://www.vk.se/760629/umeaentreprenorer-belonades

http://www.uminovainnovation.se/nyheter/krimag-vinnare-i-framsteg

Redaktör: Ingrid Söderbergh