"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2010-11-11

Anneli Furmark: Mindmap

NYHET Anneli Furmarks bilder tar ofta sin början i ett blygsamt stilleben, men i kombination med figurer och anteckningar som växt fram i hennes skissböcker under lång tid, utvecklas motiven till nya fantasifulla världar. I utställningen Mindmap på Bildmuseet visas ett urval akvareller och teckningar från perioden 2008-2010.

Bildmuseet 21 november – 30 januari 2011

Pressvisning fredag 19 november kl 10.00. Vernissage söndag 21 november kl 14.00.
Konstnärssamtal tisdag 30 nov kl 18.30
.

Mindmap handlar om samlande, om flera års antecknande och skissande. Konstnären Anneli Furmark har under arbetet med sina akvareller tagit vara på teckningar och textfragment som uppstått vid sidan av hennes övriga arbeten, ord och bilder som återkommit gång på gång under flera års tid. I den här utställningen undersöker hon dessa fragment och figurer och varför de ständigt återkommer.

Motiven utgår ofta från stilleben som i kombination med fynd från skissböcker och intryck från omgivning, natur, faktaböcker och musik växer till större enheter. Vissa sångtexter har bitit sig fast i medvetandet för att stanna där. I utställningen återfinns därför fragment ur texter av bland andra Morrissey, PJ Harvey och Ron Sexsmith. De är precis som verkens titlar mycket betydelsefulla och skapar i kombination med bilden en poetisk helhet.

Bilden ovan: Anneli Furmark, I nomala fall, 2010

Anneli Furmark (f. 1962) är uppvuxen i Luleå men numera bosatt och verksam i Umeå. 1997 tog hon magisterexamen vid Konsthögskolan i Umeå och hon arbetar växelvis med måleri och serieteckning, oftast med akvarell, tusch, blyerts eller färgpennor. Furmark lägger stor vikt vid berättandet och återkommande teman i hennes arbete är mänskliga relationer, byggnader och landskap.

Annelie Furmark har publicerat flera uppmärksammade böcker och medverkar även i ett flertal antologier och serietidningar. Hon har två gånger tilldelats Urhundenplaketten – Seriefrämjandets pris för 2004 respektive 2007 års bästa originalseriebok. Hennes senaste bok Fiskarna i havet har även publicerats i Frankrike. Furmark har ställt ut serier och måleri bland annat i Finland, Tyskland, Island, Japan, Polen, Skottland, Sydkorea och Sverige.

För mer information, kontakta gärna

Sofia Johansson, intendent sofia.johansson@bildmuseet.umu.se,
090-786 93 53, 090-786 52 27

Anneli Furmark, konstnär
af@annelifurmark.com

Redaktör: Helena Vejbrink