"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2021-11-10

RJ-anslag till två forskare

NYHET Pelle Snickars och Jenny Ingridsdotter vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper har tilldelats medel från Riksbankens jubileumsfonds senaste tilldelningar.

Text: Claes Björnberg

 

Medel.jpg

Pelle Snickars, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, får 5 955 000 kr för medieprojektet Moderna tider 1936. Vad ser och hör samtida algoritmer för mönsterigenkänning när de appliceras på mediehistoriskt källmaterial? All historieskrivning kräver tolkningsarbete, men vilka algoritmiska uttolkningar av det förflutna åstadkommer mjukvara? MODERN-36 är ett empiriskt orienterat forskningsprojekt som studerar hur maskiner tolkar vardagliga modernitetssymboler i medialt arkivmaterial från 1936.
– Tilldelningen var förstås mycket glädjande. Dessutom är det roligt att vi forskare tillsammans med utvecklare på Humlab får möjlighet att fortsätta arbetet med digital historievetenskap, säger Pelle Snickars.
Projektsajt: modernatider1936.se (under uppbyggnad) Läs mer på rj.se
 
Jenny Ingridsdotter, fil dr i etnologi, får 4 319 000 kr för etnologiprojektet Bosättning och fördrivning: Intrasslade historier och svenska migranter i Argentina, Brasilien och Bolivia. Detta projekt fokuserar på svensk migration till Latinamerika i början av 1900-talet och bidrar med ny empirisk kunskap och till teoretisk utveckling. Huvudsyftet är att diskutera hur migration, bosättning och fördrivning var delar av samma process i det som brukar kallas "nybyggarsamhällen". 
– Jag blev väldigt glad och lättad över beskedet om tilldelningen. Anslaget innebär att jag kan koncentrera mig på min uppgift som forskare, säger Jenny Ingridsdotter.
Läs mer på rj.se