"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-05-19

Antalet verksamma vid Umeå universitet tredubblas över en natt

NYHET Ytterligare 150 000 flitiga och ihärdiga medarbetare flyttar in – på Campus Bigården. I samband med den internationella bidagen 20 maj inviger Umeå universitet i samarbete med Akademiska Hus tre bikupor med sina bidrottningar Vilhelmina, Dorotea och Fredrika och lanserar en webbplats som omfattar alla kringaktiviteter.

Text: Ingrid Söderbergh

Rektor Hans Adolfsson tycker att det är roligt att det nu är dags för en officiell invigning och att universitetet kan välkomna så många nya ”flitiga och oumbärliga medarbetare”.

– Ungefär 80 procent av alla växter är beroende av pollinatörer på olika sätt. Därför spelar pollinerande insekter såsom honungsbin en viktig roll i vår natur. Att ställa upp bikupor på Umeå universitets campus ser jag därför som ett bidrag till ökad biodiversitet och en del i universitetets hållbarhetsarbete. Campus Bigården kommer också att fungera som en plats för utbildning och forskning om det nordiska biet, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet.

Det nordiska biet, Apis mellifera mellifera, är den ursprungliga birasen i mellersta och norra Europa och har funnits här sedan istiden. På grund av kommersiell biodling har den blivit undanträngd av importerade biraser. Sedan 1980-talet försöker projektet NordBi i olika projekt att återetablera det nordiska biet i Norden och utanför.

Umeå universitet vill med inrättandet av bikupor och all verksamhet runtomkring inte bara stödja den utrotningshotade birasen men även andra viktiga vilda pollinatörer, och därmed skapa ett pollinerarvänligt campus, men det finns fler anledningar. Ambitionen är att utföra nydanande forskning inom biodling och pollineringsekologi, möjliggöra kunskapsspridning till studenter och allmänhet och även producera ekovänliga biprodukter från bigården såsom honung, pollen och vax.

Egentligen gick startskottet redan i januari 2017 när eldsjälen Natuschka Lee gick en biodlarkurs som privatperson – då såg hon den fantastiska forskningspotentialen och har sedan dess arbetat hårt med att bygga upp denna verksamhet på Umeå universitet från scratch. Projektet finansieras delvis genom projektet Trees and Crops for the Future vid Umeå Plant Science Centre och via Jordbruksverkets biodlingsprogram samt två olika INTERREG-projekt. För stödåtgärder av vilda pollinatörer har medel erhållits från Naturvårdsverkets LONA-program. Av några av Umeåtraktens mest erfarna biodlare har hon fått praktisk information och goda råd på resan.

Fastighetsägaren Akademiska Hus har ordnat plats för åtta bikupor i skyddat läge bakom Växthuset på Artedigränd 16 vid Umeå universitet.

– Att kuporna äntligen är på plats känns härligt! Det har varit en lång väntan då det är brist på nordiska bin som vi har valt att stödja – men nu kan vi också hjälpa till med att ge denna biras nya etableringsmöjligheter. Antalet biodlare i Norrland är väldigt lågt jämfört med andra delar i Sverige. När vi har fått fart på biodlingen kommer vi även att kunna producera bisamhällen åt andra intresserade både inom och utanför campus, säger Natuschka Lee, forskare på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

De tre bidrottningarna och deras 150 000 kompanjoner kommer att producera minst 30 kilo honung årligen. En liten del av denna kommer att tappas upp skonsamt och marknadsföras som norrländsk naturhonung, utan tillsatser och av högsta kvalitet.

– Besökare på vår webbplats Campus Bigården kommer likt slow-TV om älgar att kunna följa binas arbete och liv och leverne i bikuporna ett dygn nonstop via vår bee-kamera. Vi är också på gång med att montera en våg under en av kuporna så att vi kan visa data i realtid över honungsproduktionen, säger Natuschka Lee.

En viktig målsättning med projektet är att utbilda allmänheten om insekternas situation, i synnerhet honungsbin och andra vilda pollinatörer och deras växter. Här finns en hel skattkammare av möjligheter, menar Natuschka Lee.

– Tillsammans med mina kollegor, både biodlare, lärare och forskare, planerar vi en mängd aktiviteter, från forskningsprojekt, medborgarforskning och bisafari, vandringar längs en insektsled, föredrag, byggnationer av designade insektshotell och fotoutställningar, till ett nytt uppslagsverk om växter för samtliga pollinatörer. Alla som är intresserade av att se vad vi hittar på bör titta in på vår webbplats då och då, säger hon.

Projektet sker i samarbete mellan forskare och lärare vid Umeå universitet och SLU i Umeå, UmU holding, Umeå kommun och Länsstyrelsen Västerbotten.

Till webbplatsen Campus Bigården

Pressbilder från invigning av bikuporna. Foto: Mattias Pettersson

Nationella händelser på Internationella Bidagen 20 maj

https://www.pollinerasverige.se/

https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/radda-bina

https://svenskabin.se/

http://www.nordbi.se/

https://nordensark.se/bevarande/bi-forskning/

https://www.biodlarna.se/distrikt/