"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-03-19

Arbetsvärlden: Mannelqvist kommenterar utredningens förslag om sjukförsäkringen

NYHET ”Socialförsäkringsutredningens förslag om att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen på sikt ska tas bort kommer inte att innebära mycket i praktiken”. Det säger juridiska institutionens professor Ruth Mannelqvist till webbtidningen Arbetsvärlden.

Ruth Mannelqvist lyfter istället förslaget om att sjukpenningen ska beräknas på inkomster bakåt i tiden snarare än förväntade inkomster, som det viktigaste.
− Om man räknar på inkomster från det senaste året har det naturligtvis fördelen att det blir lättare för individen att förutse vad den kommer att få i ersättning. Den nuvarande beräkningen på förväntad inkomst speglar inte heller alltid det inkomstbortfall som individen faktiskt lider vid sjukdom. Den som till exempel har jobbat mycket extra har inte kunnat få ersättning för det, säger hon.

Enligt Ruth Mannelqvist finns det också nackdelar med att byta system.
− En klar nackdel med att se på inkomst bakåt i tiden hittar du dock hos dem som träder in på arbetsmarknaden, till exempel unga och invandrade. Där är den förväntade inkomsten naturligtvis större än om du ser ett år tillbaka i tiden, säger professor Ruth Mannelqvist till webbtidningen Arbetsvärlden.

Läs hela nyheten
 

Redaktör: Sofia Strömgren