Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-05-28

Årets hedersdoktorer vid humanistiska fakulteten

NYHET Britta Marakatt-Labba, konstnär från Övre Soppero i Kiruna kommun och Nancy Langston, professor i miljöhistoria vid Michigan Technological University i USA, har av humanistiska fakulteten, Umeå universitet, utsetts till hedersdoktorer 2014.

Britta Marakatt-Labba bor och arbetar i Övre Soppero i Kiruna kommun och är en av förgrundsgestalterna inom samisk bildkonst.

Hon har med tiden utvecklat ett personligt och poetiskt bildspråk; ett berättande med tydliga rötter i den samiska kulturen. Hennes speciella teknik är broderi med tunna garner i ull, lin och silke på linne i kombination med screentryck och collage.

Britta Marakatt-Labba rör sig fritt mellan nutid och dåtid, där hon behandlar minnen och traditioner, den samiska kulturens världsbild och mytologi men också vardagsliv och dagsaktuella frågor.

Britta Marakatt-Labbas konstnärliga produktion spänner över mer än tre decennier och omfattar främst textila bildverk men också grafik, bokillustrationer, scenografi och kostymer för film och teater.

Hon har utfört offentliga arbeten i Norge och Sverige. Ett av de mer kända verken är det 24 meter långa broderi som skildrar det samiska folkets historia med rajden som ett centralt motiv. Ett verk som tog nära fyra år att färdigställa och som finns placerat på universitetet i Tromsø.

2009 presenterades hon i en stor separatutställning på Bildmuseet i Umeå. För närvarande deltar hon i en uppmärksammad utställning på Scandinavia House i New York, arrangerad av två norska universitet med anledning av Norges 200-årsjubileum.

Att utse en konstnär som Britta Marakatt-Labba till hedersdoktor bidrar till att stärka och uppmärksamma humanistiska fakultetens enheter och institutioner, inte minst de som arbetar med nordliga studier och med minoritetskulturernas ställning i ett föränderligt samhälle.

Nancy Langston är en internationellt respekterad forskare inom det miljöhistoriska området.

Efter studier vid bland annat Oxford disputerade hon år 1994 i miljövetenskap i Washington och gjorde därefter karriär vid University of Wisconsin, Madison, där hon utnämndes till professor år 2007. Sedan 2013 är hon professor i miljöhistoria vid Michigan Technological University.

Nancy Langston har publicerat ett stort antal artiklar, bok-kapitel och populärvetenskapliga arbeten. I sin forskning undersöker hon de ömsesidiga förbindelserna mellan ekosystemens hälsotillstånd och människans hälsa.

Detta är särskilt tydligt i boken Toxic Bodies (2010) om kemikaliers påverkan på människa och natur. I boken Forest Dreams, Forest Nightmares (1995) utforskar hon orsakerna till skogens hälsokris, och i boken Where Land and Water Meet (2003) är det förändringar i torra områdens vattenföring som intresserar henne.

Läsåret 2012–13 tillbringade Langston vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå universitet som innehavare av Kung Carl XVI Gustavs professur i miljövetenskap. Hon gjorde engagerade insatser inom forskargruppen USSTE (Umeå Studies in Science, Technology and Environment), som hon fortfarande samarbetar med.

Det är av värde för denna forskarmiljö vid fakulteten att kunna knyta en internationellt så stark forskare till sig, och de erfarenheter man har från hennes tidigare vistelse här gör att man också kan förvänta sig ett fortsatt rikt utbyte.

Kontakt:

Lars-Erik Edlund, ordförande, hedersdoktorkommitteen, humanistiska fakulteten, lars-erik.edlund@nord.umu.se, tel. +46 90 786 78 87, +46 70-595 33 82

Per-Olof Erixon, dekan, humanistiska fakulteten, per-olof.erixon@umu.se, tel. +46 90 786 64 36, +46 72 251 85 42

Britta Marakatt-Labba, 0981.30134@telia.com, tel. +46 70 590 65 69, www.brittaml.se

Porträttbild

Nancy Langstonnelangs3@mtu.edu, tel. +1 906-487-1206, www.nancylangston.net

Porträttbild

Redaktör: Per Melander