"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2021-03-15

Årets svenska bilderbok på Bildmuseet

Kom dagen, kom natten har utsetts till 2020 års bästa svenska bilderbok och belönas med den nationella utmärkelsen Snöbollen. I samband med prisutdelningen under Littfest inviger Bildmuseet en utställning om vinnarboken.

Journalister kan boka tid för enskild förhandsvisning på plats i utställningen torsdag 18 mars kl. 13–16 och fredag 19 mars kl. 9–16. Vi förmedlar gärna kontakt för telefonintervju med bildskaparen Emma Virke och författaren Åsa Johansson. Välkommen också att ansluta till den direktsända vernissagen på lördag 20 mars kl. 14 då de berättar om sin bok och sitt samarbete i ett samtal med museiintendent Brita Täljedal.

Kom dagen, kom natten är en bildberättelse om en sensommardag på landet, om att släppa taget och att längta till nästa sommar. Boken vecklar ut sig som ett dragspel. På ena sidan finns dagen, på den andra tar natten vid.

Sommaren är på väg att ta slut, det är kallt och vått i gräset men solen värmer. Alla de stora barnen badar men bokens huvudperson som inte kan simma stannar ensam kvar i vassen. En trollslända landar på hennes hand. Sedan övergår dagen i drömmarnas magiska värld där allt är möjligt. Barnet flyger genom luften, faller som en sten och sjunker ner i vattnet där armarna blir vingar och hon kan simma utan flytkuddar.

I utställningen på Bildmuseet presenteras alla bilder ur bilderboken, och du kan också höra Emma Virke och Åsa Lind berätta om hur den kom till. Kom dagen, kom natten (Lilla Piratförlaget) nominerades till Augustpriset 2020 och tilldelas nu utmärkelsen Snöbollen – Årets svenska bilderbok under Littfest.

Emma Virke (f. 1974) är illustratör, bildkonstnär, författare och grafisk formgivare, verksam i Stockholm. Hon debuterade 2009 som bilderboksillustratör och vann Natur & Kulturs bilderbokstävling med sina illustrationer för Mops skriven av Eva Lindström. Hon har därefter publicerat flera egna böcker och gjort illustrationer till andra författares texter. Hösten 2017 tilldelades Emma Virke Elsa Beskow-plaketten för bilderboken Klä på Herr H (2016).

Åsa Lind (f. 1958) är barn- och ungdomsförfattare, verksam i Stockholm. Hon har skrivit ett trettiotal böcker, såväl fakta som skönlitteratur. Mest känd är hon för böckerna om Sandvargen och Zackarina. Sandvargen belönades med Nils Holgersson-plaketten 2003. Den har översatts till 20 språk och har blivit en modern klassiker. 2014 tilldelades Åsa Lind Kulla-Gulla-priset. Hennes och Emma Virkes Kom dagen, kom natten nominerades till Augustpriset 2020 och har nu utsetts till den bästa bilderboken i det årets utgivning.

Pressbilder: https://www.bildmuseet.umu.se/press

För ytterligare information, kontakta
Brita Täljedal, museiintendent Bildmuseet och medlem i juryn för bilderbokspriset Snöbollen
brita.taljedal@bildmuseet.umu.se, 090-786 77 14