"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-02-17

Årets svenska bilderbok utsedd

NYHET Anna Höglunds "Om detta talar man endast med kaniner" tilldelas Snöbollen – årets svenska bilderbok. I samband med att priset delas ut under Littfest presenteras den också i en utställning på Bildmuseet.

Anna Höglunds bilderbok för ungdomar och vuxna har sedan den utkom i september, fått strålande recensioner. I höstas nominerades den till Augustpriset och nu tillkännages att Om detta talar man endast med kaniner (Lilla Piratförlaget) tilldelas Snöbollen – årets svenska bilderbok. Priset, som består av 50 000 kronor, delas ut fredag 14 mars under Littfest – Umeås internationella litteraturfestival. Originalbilderna från boken visas på Bildmuseet mellan 16 mars och 4 maj, med vernissage söndag 16 mars.

Motiveringen lyder:”Anna Höglund har med Om detta talar man endast med kaniner skapat en bilderboksberättelse som inte undervärderar sina läsare. I poetisk text och starka bilder för hon oss in i en ung människas osäkrade tillvaro. Bildernas referenser till andra konstnärer ger extra dimensioner till denna berättelse om utanförskap, högkänslighet och om själva växandets villkor.
Det är ett storartat och modigt verk som visar på bilderbokens möjligheter att nå läsare i alla åldrar och som också i hela sin boklighet, formgivning, papper och tryck är en sann estetisk upplevelse”

Snöbollen – årets svenska bilderbok är ett nationellt bilderbokspris, vars syfte är att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk samt att uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens konstnärliga gränser vad gäller innehåll och form. Priset avser 2013 års utgivna böcker och årets jury har bestått av Vicky Uhlander, Eva Lindström, Eva Nordlinder, Jockum Nordström, Mats Jonsson, Ulla Rhedin och Brita Täljedal.

Bakom utmärkelsen står Krumelur – föreningen för unga ord i norr, i samarbete med Umeå 2014 – European Capital of Culture, Astrid Lindgrens Stiftelse Solkatten, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet, Länsbiblioteken i Västerbotten och Västernorrland samt Littfest – Umeås internationella litteraturfestival.

Redaktör: Helena Vejbrink