"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-12-16

Arkitektstudenter gör skillnad för flyktingar i Izmir och Lesvos

NYHET Flyktingkrisen är en av de största utmaningarna för det globala samhället och med effekterna av klimatförändringar kommer den att fortsätta växa i omfattning och betydelse. Det är därför Arkitekthögskolan vid Umeå universitet satte igång ett projekt som i år engagerar 40 hängivna mastersstudenter i att göra konkret skillnad för människor som befinner sig på flykt. Projekten redovisas denna vecka.

Text: Ingrid Söderbergh

– Våra mastersstudenter behöver inte längre oroa sig för att deras roll som arkitekter är något abstrakt; här finns ett tydligt behov där studenternas kunskaper är värdefulla och lösningar brådskande, säger Amalia Katopodis, universitetsadjunkt och ansvarig för Studio 10 på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet.

Formen för Arkitekthögskolans arbete med flyktingkrisen är att en undervisningsstudio i årskurs 4–5 skapats med fokus på att utföra verkliga projekt i kontexten av östra Medelhavsgränsen till EU med fokus på Izmir i Turkiet och Lesvos i Grekland. I samarbete med globala forskningskluster, lokala akademiska institutioner, icke-statliga organisationer, aktivister och flyktingar är målet att minska det avstånd som ofta finns mellan arkitektutbildningarna och utövandet av arkitektur i verkliga sammanhang.

Ett exempel på detta har varit ett samarbete med mötesplatsen TIAFI Community Center som hjälper mer än 2 000 syriska flyktingar som lever som internflyktingar i den turkiska staden Izmir till konsekvens av det avtal som upprättats mellan EU och Turkiet. TIAFI stödjer utöver syriska flyktingar också ett stort antal lokala turkiska familjer som drivits på flykt till följd av en jordbävning som drabbade staden i närtid.

– Jag har haft nöjet att arbeta med några av de fantastiska unga arkitektstudenterna de senaste månaderna, säger Anne O’Rorke vid TIAFI Community Center. Studenterna gick in i arbetet med stor entusiasm, energi och kreativitet och gav oss hopp om en bättre framtid för de flyktingar vi stödjer och för TIAFI som nu formas till en välfungerande mötesplats.

Ett annat exempel på arbetet inom ramarna för studion har varit ett nära samarbete med studenter från Yaşar University i Izmir där man tillsammans utvecklat en atlas över den fysiska och sociala verkligheten i staden som därefter kommit att utgöra kontexten för de specifika studentprojekten.

Studenternas resultat blir också del i ett större pågående forskningsprojekt, WHIT: Wellbeing, Housing and Infrastructure in Turkey under ledning av Institute of Development Studies i University of Sussex, där Umeåprofessor Robert Mull är medarbetare tillsammans med forskare, icke-statliga organisationer och ingenjörer från Storbritannien och Turkiet.

Mastersstudenterna har arbetat med att koppla estetiska, etiska och politiska värderingar till arkitektoniska, urbana, sociala, materiella och miljömässiga strategier som resulterat i allt ifrån prototyper och ritningar till interventioner i samhället – vilka kan förbättra situationen för människor på flykt i Izmir och Lesvos.

Till exempel utforskar några av studenterna föreställningar om att skapa ett hem och identitet som manifesteras genom bostadsstrategier som behandlar integritet, välbefinnande och ägande. De tar fram 1: 1 materialprototyper, detaljerade byggnadskomponenter samt steg för steg riktlinjer för större strategier relaterade till kommunens planer.

Andra har tagit itu med frågor om genus och barn och utforskar dessa områden genom hantverk, utbildning och sysselsättning i nära diskussion med befintliga icke-statliga organisationer och planerar evenemang och aktiviteter i syfte att stärka människorna som är på flykt. Några studenter har fokuserat på brådskande frågor med 1: 1 insatser i form av prototyper för att ge dricksvatten, isolering och möta behovet av sanitära lösningar.

– Vi ser fram emot studenternas digitala projektredovisningar och även att fortsätta vårt arbete under resten av läsåret med detaljerade stads-, bostads- och materialförslag som kommer att förbättra välbefinnandet och vardagen för de familjer på flykt som bor i Izmir och Lesbos. Vår förhoppning är att några av idéerna i slutändan kan förverkligas, säger Sangram Shirke, universitetsadjunkt och programansvarig på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet.

 

Om Studio 10:

Making the Difference: Architecture for displaced populations in Greece and Turkey är en studio på mastersnivå på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Lärare är Robert Mull, Amalia Katopodis och Sangram Shirke. I studion deltar arkitektstudenter från Umeå universitet och Yasar University i Izmir.

Samarbetspartners: Prof. Meltem Gürel och the Department of Architecture of Yasar University in Izmir, the WHIT consortium, Anne O’Rorke och Elisabeth Cunningham från the TIAFI Community Center in Izmir, Shareen Elnaschie från the Office of Displaced Designers i Lesvos.

 

För journalister:

Projektredovisningar av mastersstudenter i Studio äger rum torsdag den 17 december och fredag den 18 december via Zoom.

Journalister är välkomna att boka in Zoom-intervjuer med lärare och studenter på måndag 21 december eller onsdag 23 december klockan 9-10. Skicka din bokningsförfrågan till amalia.katopodis@umu.se eller  sangram.shirke@umu.se

 

Pressbilder. Foto: Robert Mull och Mattias Pettersson

 

För mer information, kontakta gärna:

Amalia Katopodi
Universitetsadjunkt
E-post
E-post
Telefon
090-786 72 21
Sangram Shirke
Universitetsadjunkt
E-post
E-post
Telefon
090-786 71 87