"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-04-16

Betulaprojeketet letar testare

NYHET Just nu letar Betula-projektet efter testare inför hösten och jag har träffat Maud Widing, sjuksköterska, och Daniel Eriksson Sörman, doktorand, för att få veta lite mer om projektet.

För 25 år sedan startades Betulaprojektet av Lars-Göran Nilsson som en studie för att under 15 år studera åldrande, minne och demens. Projektet har blivit en succé och gång efter annan har det förlängts, och nu är förberedelserna i full fart inför den sjätte testomgången.

Bildtext: Maud Widing på sitt kontor

Maud Widing, som varit med sedan februari 1989, berättar att denna gång så kommer bara personer som varit med tidigare att testas. Deltagarna är som yngst 30 år och som äldst över 100 och hon känner igen många av dem hon testar. Hon och andra hälsotestare börjar med att genomföra en gedigen hälsokontroll på deltagarna och därefter undersöker minnestestarna kognitionen och minnet hos deltagarna.

Daniel Eriksson Sörman, som började som minnestestare i projektet 2003 och numera är doktorand, berättar att det är en stor mängd data som samlas in och trots att datorena som används i projektet är nya, har de ibland svårt att hantera den stora datamänden.

På frågan om hur det känns att genomföra ännu en testomgång verkar både Maud och Daniel mycket glada och förväntansfulla. Daniel ler och säger att jobbet med Betula är spännande, inte bara för alla människor han träffar utan även när han analyserar datan och hittar samband. Maud tycker också att det känns jätteroligt:

-För att vara sjuksköterska i Umeå så har jag det bästa arbetet! Det är roligt att gå till jobbet varje dag.

Det är ett alldeles särskilt projekt eftersom det hållit på under så lång tid med så många deltagare. Daniel och Maud verkar övertygade om att orsaken till att deltagarna kommer tillbaka för testning vart femte år beror på att de bli väl omhändertagna och får en bra kontroll av både knopp och kropp. Många framstående personer har en gång i tiden jobbat som testare i Betulaprojektet och som exempel kan nämnas Jessica K. Ljungberg, Mattias Lundberg och Lars Nyberg.

Vill du jobba som testare? Sök innan 19 april

Undersköterska
Leg. sjuksköterska
Minnestestare med högskoleutbildning i psykologi

Läs mer om Betula på www.betula.su.se

Redaktör: Anngelica Kristoferqvist