"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-07-08

Bildmuseet i sommar

NYHET Liv och död, blomning och vissnande, attraktion och avsky. Den bästa dagen i ett poetiskt samspel mellan bild och text. Sommarens två nya utställningar på Bildmuseet omfattar såväl våra kulturella föreställningar som tillvarons föränderlighet.

Fouad Elkoury låter i Den bästa dagen sina egna fotografier, från olika tider och geografiska platser, möta utdrag ur dikten To Be in a Time of War av den libanesiska författaren och konstnären Etel Adnan. I poetiskt samspel mellan bild och text förmedlas erfarenheter av en föränderlig tillvaro, genom parallella historier om krig, vardag, kärlek och förtvivlan.

Sveriges radios kulturreporter Peter Öberg skriver hur han ”… fastnar för en bild av en stor utbränd samlingslokal eller kanske biograf. Hoppas att ingen satt i de där stolarna som nu är svartbrända av eld. De människor som finns med skildras med viss distans. En kvinna i baksätet av en bil. Hon tittar ut genom bilfönstret men jag ser inte hennes ansiktsuttryck då hon sitter halvt bortvänd från kameran.

Saara Ekströms utställning Alkemi innehåller en provocerande estetik. Hon sammanför fenomen på oväntade och oroande sätt och ifrågasätter kulturellt bundna föreställningar om vad objekt och material symboliserar. Utställningstiteln Alkemi refererar till förädling och förändring av symboliska värden.

Västerbottens kurirens kulturredaktör Sara Meidell skriver att ”... som alkemist eller antropolog har Saara Ekströms arbetsmetod beskrivits – i ett konstnärskap som väcker uppmärksamhet världen över betraktar hon världen genom förstoringsglas, plockar upp skräpet från gatan, det glömda och övervuxna och transformerar det till nytt liv”.

Förutom dessa två utställningar pågår i sommar de sedan tidigare pågående utställningarna Småkrypsboll / Årets svenska bilderbok och Charles och Ray Eames.

Öppettider:

Tisdag kl. 11-20, onsdag-söndag kl. 11-18, måndagar stängt, fri entré

Läs mer på bildmuseet.umu.se

Redaktör: Michael Nordvall