"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2010-05-25

Bildmuseet öppnar sommarens utställningar

NYHET Den 6 juni öppnar två nya utställningar på Bildmuseet. Sommarens stora utställning presenterar konstnären Pia Arke (1958-2007), en enastående utforskare av den dansk-grönländska kolonialhistorien och dess efterverkningar. Samtidigt visas Alla har rätt, Kulturverkets utställning som bygger på barns tankar om ett bra liv.

Varmt välkommen till pressvisning av utställningarna på torsdag 3 juni kl 13.00 och vernissage på nationaldagen, söndagen den 6 juni kl 14.00.

Tupilakosaurus
Pia Arkes uppgörelse med konst, etnicitet och kolonialhistoria, 1981-2006

Pia Arke: Utan titel 1993Genom en nyskapande praktik utforskade Pia Arke (1958-2007) den dansk-grönländska kolonialhistorien, vilken hon som dotter till en grönländsk mor och en dansk far själv var en produkt av. Norden tycktes under hennes levnad inte beredd att diskutera den dansk-grönländska kolonialhistorien, och Pia Arkes konstnärsskap fick inte det erkännande och den uppmärksamhet som det förtjänar. Det vill utställningen Tupilakosaurus – Pia Arkes uppgörelse med konst, etnicitet och kolonialhistoria, 1981-2006 råda bot på. Den visas på Bildmuseet från den 6 juni till den 5 september 2010.
Läs mer

För ytterligare information om Pia Arkes utställning, kontakta Brita Täljedal, intendent Bildmuseet
brita.taljedal@bildmuseet.umu.se, 090-786 77 14

Alla har rätt. Vad är viktigt för ett bra liv?

Illustration: Alla har rättVad är viktigt för ett bra liv? Kulturverket i Umeå ställde frågan till svenska och italienska barn och de visste precis. Nu har barnens åsikter blivit konst i samarbete med Kulturverkets konstnärliga ledare. Samtal om ett bra liv, om barns rättigheter, om arkitektur och konst har varit utgångspunkt, och barnen har uttryckt sig i ord och bilder, berättelser, filmer, modellbyggen och musik. Kulturverket har arbetat vidare utifrån elevernas uppslag och på så sätt skapat verken i utställningen Alla har rätt. Utställningstiteln är hämtad från FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna artikel 25, "Alla har rätt till ett bra liv …". Utställningen öppnar 6 juni på Bildmuseet och pågår till 5 september.
Läs mer

För ytterligare information om Alla har rätt, kontakta
Margareta Ling, Kulturverket, margareta.ling@umea.se, 070 - 361 32 27
Sofia Johansson, Bildmuseet, 090 - 786 93 53