"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2005-03-03

Bildmuseet på turné i världen

NYHET Bildmuseets utställningar är efterfrågade. I dagarna är inte mindre än sex av våra egenproducerade utställningar på turné ute i den stora vida världen – från Själevad nära Örnsköldsvik till Montevideo i Uruguay.

Samisk konst i Stockholm

Tre täta och intensiva konstnärskap med samisk bakgrund presenteras i vår på Norden i Fokus, Nordiska ministerrådets informationsfönster i Stockholm. Det är fortsättningen på Bildmuseets utställning "Same, same but different" som visades i Umeå våren 2004.

Från och med idag visas verk av Geir Tore Holm. Hans utställning är en fortsättning på presentationen av Marja Helanders fotografier som nyligen visats (3–25 februari) och som kommer att följas med en presentation av Lena Stenberg (5–29 april). Geir Tore Holm visas fram till 24 mars.

Läs mer på Norden i Fokus hwebbsida: www.nordenifokus.se

Bildmuseet öppnar i Uruguay på lördag

Bildmuseets utställning "onlyyou" med verk av Carlos Capelán kommer att visas på Museo Nacional de Artes Visuales, i Montevideo, Uruguay. "onlyyou" premiärvisades i Umeå i november 2002. I mars 2003 visades projektet på Galeria Fúcares i Madrid. I oktober 2004 fortsatte onlyyou till BALTIC, the Centre for Contemporary Art i Gateshead, England.

Museo Nacional de Artes Visuales, Montevideo, Uruguay:
www.mnay.gub.uy

BALTIC, The Centre for Contemporary Art: www.balticmill.com

Lara Baladi – Kai'ro i Finland

Med fokus på personliga berättelser, fotografiska collage och video hade utställningen "Kai'ro" med den fransk-libanesisk-egyptiska konstnären Lara Baladi premiär på Bildmuseet i november 2004. Nu har den gått vidare till Björneborg i Finland. Till utställningen på Björneborgs konstmuseum har konstnären skapat nya platsspecifika verk. "Kai'ro" pågår fram till 29 maj 2005. Efter Björneborg fortsätter den till Köpenhamn.

Läs mer:www.poriartmuseum.fi
www.bildmuseet.umu.se

Jorden ett apelsinskal

Försök att platta ut ett apelsinskal och tänk dig att skalet ska bli rektangulärt. Det är ungefär så det går till att återge vårt klot på en tvådimensionell yta. Jorden är ett problem för de som ska rita kartor.

I Bildmuseets utställning "Världsbilder – Peters projektion och andra världskartor" kan du jämföra Arno Peters och Mercators projektioner och ta del av en världskarta med Stilla Havet i centrum. Och en uppochnervänd karta! Det är exempel på några av alla världskartor – och världsbilder vi bär med oss här i livet. Nu kan du se dem på Ålidhemsbiblioteket i Umeå.

Hemlighuset

Bildmuseets vandringsutställning "Hemlighuset" visas just nu på Boklådan i Själevad, nära Örnsköldsvik. Originalteckningar från Pernilla Stalfelts uppmärksammade barnböcker: Hårboken, Dödenboken, Bajsboken, Fisksaga, Lokvargen, Maskboken och Kärleksboken visas. Pernilla Stalfelt intresserar sig för hur barn tänker och reagerar på svåra och tabubelagda ämnen som vuxna ofta vill undvika.

Utställningen hade premiär i Umeå 2001 och visades i Paris under namnet "Le Cabinet Secret de Pernilla" våren 2004 på Centre Culturel Suédois. Efter Själevad kan man besöka Hemlighuset på Gislaveds bibliotek 4 april–4 maj 2005. 

Segraren gråter – Afghanistan

BildMuseet har producerat en vandringsutställning i anslutning till fotografen och författaren Fazal Sheikhs projekt The Victor Weeps – Afghanistan. Tema är Afghanistan och situationen för de afghaner som lever i landsflykt i grannlandet Pakistan. I maj visas den på Centrum för fotografi, i Stockholm.

Läs mer: www.centrumforfotografi.se

För pressbilder till samtliga utställningar e-posta till Monica von Stedingk monica.von.stedingk@bildmuseet.umu.se eller info@bildmuseet.umu.se

Kontaktperson:

Monica von Stedingk, informationsansvarig, BildmuseetTel: 090-786 5608
E-post: monica.von.stedingk@bildmuseet.umu.se

Redaktör: Carina Dahlberg