"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2008-05-29

Bildmuseet presenterar Jean-François Boclé

NYHET I en stor separatutställning på Bildmuseet – I Did Not Discover America – visas arbeten av den fransk-martinikanske konstnären Jean-François Boclé. Det är den första mer omfattande presentationen av konstnären i Europa.

Välkommen till pressvisning av Bildmuseets sommarutställningar
på torsdag den 5 juni kl 13.00. Konstnären finns på plats.

Jean-François Boclé: I Did Not Discover America
8 juni–21 september 2008

Utställningen visar centrala verk från de senaste fem åren och ger en representativ bild av Jean-François Boclés särart som konstnär. Boclé använder sig av en rad olika medier: video, teckning, skulptur, måleri och installation. Hans på en och samma gång poetiska och politiska verk är mångtydiga och utmanande. Med utgångspunkt både i personliga erfarenheter och i det kollektiva minnet av Karibiens koloniala historia, rasism och slavhandel berör han relationen mellan ett kolonialt förflutet och en postkolonial samtid och ställer frågor om migration, exil, identitet, konsumtion och socialt utanförskap.

Utställningen på Bildmuseet innehåller flera stora skulpturala och rumsliga installationer som till exempel det monumentala verket Tout doit disparaître, bestående av tiotusentals plastpåsar, Banana Project I som satts samman av femtio kilo bananer eller Boat, Aller simple och Consommons Racial där konstnären återanvänt, bearbetat och omskapat enkla och vardagliga material som kläder, kartonger, mat och varuförpackningar.

Jean-François Boclé föddes 1971 i Fort-de-France, Martinique och är sedan 1986 bosatt och verksam i Paris. Han har deltagit i ett flertal utställningar och konstprojekt, framför allt i Frankrike och Latinamerika. 2007 medverkade han i Thessaloniki Biennale of Contemporary Art och sedan 2004 driver han tillsammans med kompositören Thierry Pécou och pianisten Alexandre Tharaud det publika projektet Outre-Mémoire.

Jean-François Boclé medverkar både vid pressvisning och vernissage.
Den 21 september återkommer han till Bildmuseet för en publik presentation av sin konst.

Pressvisning

Torsdag 5 juni kl 13.00

Vernissage

Söndag 8 juni kl 14.00

För mer information

Brita Täljedal, intendent
brita.taljedal@bildmuseet.umu.se
090-786 77 14

Redaktör: Helena Vejbrink