"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-08-13

Bildmuseet och Norrlandsoperan bjuder in till internationell performance-helg

NYHET Den 7–9 september arrangeras Rum för performance, en intensiv helg som fyller både Norrlandsoperans och Bildmuseets lokaler med performance från såväl Sverige som andra länder. Allt på programmet är gratis för att locka nyfikna att se föreställningar och konstperformance de annars inte har möjlighet att se i Umeå.

- Det känns bra att vi tillsammans med Bildmuseet kan erbjuda umeåpubliken oväntade upplevelser! Vi vill sänka tröskeln till konst- och scenkonstrummet och hoppas nå många som aldrig besökt oss tidigare, säger Birgit Berndt, danschef på Norrlandsoperan.

Performance-helgens tema är Skiften och presenterar en mängd akter som utspelar sig i ett gränsland, där övergångar mellan olika tillstånd är möjliga. Besökaren får bland annat följa med på en vandring i sitt inre, uppleva nya rum och utmana sin bild av kropp och konst.

- Det är hög tid att återuppta vårt lyckade performance-samarbete med Vita kuben och Norrlandsoperan från 2016, en uppskattad konstfestival som drog en stor och bred publik. Kanske kan det här bli en tradition?, säger Lisa Lundström, museiintendent på Bildmuseet.

Den här gången huserar Rum för performance på både Norrlandsoperan och Bildmuseet. Lokala, svenska och internationella konstnärer bjuder in till kroppars transformation, frågor om liv och död, till platser mellan dröm och verklighet. I flera av akterna får publiken själv bidra, delta eller ge feedback. Andra ges i mer traditionella föreställningsformat, där publiken är betraktare.

176 sniglar och torkad bläckfisk på programmet

På Bildmuseet kan publiken bland annat se konstnären YoungSoon Cho Jaquet i hennes Dry Fish, där torkad bläckfisk tar konstnären tillbaka till hennes barndomsminnen från Sydkorea. Brittiska performancegrupper tar upp aktuella politiska frågor som rasism och Syrienkriget, och den norska ljudkonstnären Elin Mer Øyen Vister låter samiska gudinnor komma till liv och sjunga sina mantran längs Umeälven. På Norrlandsoperan visas bland annat Slow Pixel, en föreställning där 176 sniglar bidrar till en unik ljus- och ljudperformance.

Performancehelgen avslutas på valdagen, söndag den 9 september. Sista programpunkten är Interdine, en samtalsmåltid ledd av arkitekten Gaia Crocella som välkomnar alla som vill delta och närma sig frågan om människor på flykt och integration, globalt såväl som lokalt.

Både på Bildmuseet och Norrlandsoperan blir det dessutom samtal om konst, DJ:s och barhäng.

Läs mer och se hela programmet här

Bilden ovan: Dry Fish, en performance av YoungSoon Cho Jaquet. Foto: Nina Tyack.

Kontaktpersoner

Bildmuseet: museiintendent Lisa Lundström
lisa.lundstrom@bildmuseet.umu.se

Norrlandsoperan: danschef Birgit Berndt
birgit.berndt@norrlandsoperan.se