"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-09-26

Bo Nilsson, professor i etnologi, prisas för bästa artikel 2015

NYHET Bo Nilsson, professor i etnologi vid Umeå universitet har tilldelats "Priset till Axel Anderssons minne för bästa vetenskapliga originalartikel i Socialvetenskaplig tidskrift under 2015” för sin artikel: "Moralisk exkludering - om tiggare i medier i Norr- och Västerbotten”.

Motiveringen från redaktionen i Lund lyder som följer:

"Artikeln belyser den debatt om tiggeri som var aktuell och intensiv vid tillfället för studien. I en välskriven och lättillgänglig analys av ett antal svenska lokala tidningsartiklar identifierar Nilsson ett antal diskurser som trots välvilja från journalisten verkar i en exkluderande riktning. Analysen problematiserar tiggeridebatten och visar att journalister mer eller mindre avsiktligt ger en bild av tiggare som en särskild kategori människor som skiljer sig från oss andra."

Priset är uppkallat efter Axel Andersson. En enligt utsago vanliga människa som inte gjorde så mycket väsen av sig, men som ändå hade ett märkvärdigt levnadsöde. Axel Andersson föddes 1886 i Vena, Småland, som sockenbarn. Han såldes på auktion 13 gånger för ett par tior, blev sedan körkarl, glättare, arbetare och valsare i Lönneberga. I hans vuxna syntes Axel Anderssons samhällsengagemang inom kommunalpolitiken. Priset delas ut av Socialvetenskaplig tidskrift

Redaktör: Jonas Vågström