Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 31 mars 2021)

Publicerad: 15 dec, 2015

Bosniens symboliska slagfält

NYHET I dagarna är det 20 år sedan Daytonavtalet undertecknades, vilket satte punkt för kriget i Bosnien. En av de starkaste symbolhändelserna då var bombningen av Mostarbron. Unescos ordförande, Irina Bokova, menar att återuppbyggnaden av bron är ett lika starkt budskap. Men statsvetaren Dzenan Sahovic vid Umeå universitet, som i ett EU-projekt studerat återuppbyggnaden av kulturarv, menar att bron i Mostar också visade på de problem som finns kvar än i dag.

- Den tekniska delen av arbetet har ju varit en stor framgång. Bron är underbart vacker, har på nytt blivit ett turistmål och många är väldigt stolta över sin ”nygamla” bro. Men den politiska processen har inte varit lika framgångsrik, säger statsvetaren Dzenan Sahovic.

Till exempel, säger Sahovic, var inte alla Mostars grupperingar lika intresserade av att återuppbygga bron. En typ av konflikt som är vanlig efter den här sortens identitetskrig.

Läs mer och lyssna till Sveriges Radios Kulturnytt