"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-04-15

CeSam-symposium visas på UR

NYHET Nu börjar föreläsningarna från årets Lars Thomasson-symposium, arrangerade av Vaartoe/Centrum för samisk forskning, CeSam, som hölls under Samiska veckan 2014, att sändas på Utbildningsradion, för att sedan bli tillgängliga på UR-Play.

Tisdag 15 april – visas som UR-sändning på SVT

16.00-18.25 Samiska veckan 2014

16.00 De tvångsförflyttade. Birger Ekelid, författare och journalist, har tittat närmare på koloniseringen av sameland och på tvångsförflyttningarna mellan 1842 och 1940. De är en av de mörkaste fläckarna i historien om myndigheternas behandling av samerna.

16.25 Äldre samer en kulturreserv. Samerna var ett majoritetsfolk i norra Sverige ända in på 1800-talet när nybyggarna kom. Då skapades spänningar mellan samer och nybyggare, och tvister i domstol gick nästan alltid till nybyggarnas fördel. Marianne Liliequist, professor i etnologi, berättar hur hon ser på äldre samer som en resurs för att förmedla både praktisk kunskap, värderingar och muntlig tradition.

16.45 Mitt språk är mitt land. För oss alla är språket viktigt för identiteten. För urfolk som samer är språket än mer centralt. Coppélie Cocq är folklorist, och arbetar med samiska studier. Hon berättar om hur Twitter och andra sociala medier påverkar den samiska identiteten och de samiska språken.

17.00 Skogen, myren, människan och renen. Språkforskaren Krister Stoor talar om överföringen av kunskap bland skogssamiska renskötare. Hur berättelser delas, och om hur de äldre har en betydande roll både inom gruppen och externt. Tid, land och territorium är viktiga faktorer. Man vill tillhöra en sameby, även om man är uppvuxen någon annanstans så har tillhörigheten betydelse för identiteten.

17.25 Projektet Kulturarvet i nordskandinaviska urskogar
Syftet är att skydda och bevara gammelskogen i norra Skandinavien. Erik Sandén, arkeolog på Västerbottens museum, berättar om ett brett, norsk-svenskt projekt och om ny kunskap om samiska barktäkter där vit innerbark tagits som föda.

17.50 Queering Sápmi. Om samiska berättelser bortom normen. Vad händer om man tillhör både en etnisk och en sexuell minoritet? Sara Lindquist, projektledare vid Queering Sápmi, går genom projektets arbete, svårigheter och genomslag.

Redaktör: Per Melander