"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-01-15

Daelvie – vintern har kommit till campus

NYHET Den nya vepan på Humanisthusets fasad visar hur Daelvie – vintern – är här. Illustrerat av konstnären Emma Fox Sandberg. Umeå universitets vepaprojekt med de samiska åtta årstiderna vill bidra till att öka kunskapen och kännedomen om samiska språk, samhällen, kultur, konst, historia och politik.

Foto: Per Melander, Umu

Konstverket ”Daelvie – Dålle Annje Buala” (Vinter – Elden Brinner Ännu) är inspirerat av årets och fjolårets samiska jubileum, som firar hundra år av samiskt, politiskt engagemang.

– För mig är det otroligt viktigt att vi för Elsa Laulas och andra samiska förkämpars kamp vidare idag för vår kultur, våra språk, rättigheter och marker. Därför skildrar konstverket ett symboliskt överräckande av kampens låga från den äldre generationen, till dagens unga samer, säger Emma Fox Sandberg.

– Konstverket har även ett starkt genusperspektiv, då den klart och tydligt ifrågasätter majoritetssamhällets historieskrivning, där männen alltid står i fokus. Istället lyfts här den roll som samiska kvinnor alltid haft och ännu har som kulturbärare i Saepmie.

I flammans mitt ses en samisk sol; denna sol symboliserar även solens återkomst till Saepmie, mitt under den kallaste vintern, som ett löfte om ljusare tider. Konstverket är skapat i akvarell med detaljer av akryl, och är skapat specifikt för Umeå Universitets vepaprojekt.

Emma Fox Sandberg är en ickebinär, sydsamisk konstnär med rötterna i Vilhelmina. Hen är uppvuxen i Umeå och Linköping, är utbildad djurvårdare för djurpark och tropisk anläggning och en examen från Bild- och Berättarprogrammet vid Högskolan i Gävle. Driver sedan hösten 2015 sitt eget företag Riepie Art. Företagets namn är en blandning av engelska och sydsamiska, och betyder Rävens konst.

Emma Fox brinner för att lyfta samisk kultur och samiska rättigheter i sin konst. Därför tycker hen att det kändes både naturligt och bra att kunna bidra med ett konstverk till universitetets vepaprojekt, där samisk konst synliggörs i det offentliga rummet.

Hens konstverk visar också på behovet av att vandra in i framtiden, med fötterna stadigt rotade i den samiska historien, utan att för den skull låta samma historia skapa stereotyper som blir till en begränsning som tystar och osynliggör kontemporära samiska röster idag.

Vepaprojektet är ett samarbete mellan Umeå universitet, Såhkie – Umeå sameförening och Sámiid Riikkasearvi – Svenska samernas riksförbund, SSR. 

Kontakt:

Kristina Sehlin Macneilkristina.sehlin-macneil@umu.se, tel. 090-786 62 97

Pressbild

Redaktör: Per Melander