"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2010-03-15

Dags att ta reda på vem du skulle vara i skägg?

NYHET Konstnären Heidi Lunabba sätter under två dagar i slutet av mars upp sin mobila skäggsalong Studio Vilgefortis i Umeå. Här kan skägglösa personer få en minutiös skäggpåläggning av konstnären, som även fotograferar slutresultatet.

Lunabba har tidigare satt upp skäggsalongen i bland annat Bologna och Köpenhamn. Dokumentation från dessa tillfällen visas som en del av Bildmuseets pågående utställning Lost and Found: Queerying the Archive.

I Studio Vilgefortis blir frågor om hur vi gestaltar våra könsroller aktuella; många börjar bete sig annorlunda med skägg på hakan. Deltagarna får chansen att uppleva de reaktioner som en enkel förändring som ansiktsbehåring kan framkalla, både hos bäraren och hos publiken.

– Det är intressant att se att människor väldigt ofta blir förvånade över att de faktiskt ser så bra ut i skägg. Många kanske förväntar sig att det skall se väldigt groteskt ut, men det behöver det ju inte göra, säger Heidi Lunabba.

Heidi Lunabba är född 1977 och utbildad vid Bildkonstakademin i Helsingfors. Hon är verksam i Helsingfors och arbetar företrädesvis med installationer, fotografi och video.

Vilgefortis är namnet på ett helgon som undvek bortgifte genom att be Gud om skägg. Arrangörer tillsammans med Bildmuseet är Umeå Centrum för Genusstudier och Museum Anna Nordlander i Skellefteå.

Studio Vilgefortis i centrala Umeå
Fredag 26.3 kl 13-17 i Kungspassagen
Lördag 27.3 kl 12-16 i MVG-gallerian

Samtal i Bildmuseet
Söndag 28.3 kl 14 i Bildmuseet. Samtal mellan konstnären Heidi Lunabba och konstvetaren Anna Rådström, om bland annat maskulinitet, femininitet och en skäggsalong.

För mer information Sofia Johansson 090 - 786 93 53
Katarina Pierre 090-786 96 32