"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-04-17 Uppdaterad: 2023-04-18, 13:47

De bästa klasserna möts i Teknikåttans regiontävling

NYHET Torsdag den 20 april är det regiontävling i Teknikåttan vid Umeå universitet, en nationell tävling i teknik och naturvetenskap. De nio klasser i norr som lyckats bäst i kvaltävlingen gör då upp om vilken klass som går vidare till riksfinal på Tekniska museet i Stockholm den 25 maj.

Text: Anna-Lena Lindskog

Tävlingen består både av teoretiska och praktiska uppgifter. Som vanligt rör sig frågorna inom ämnesområdena teknik, biologi, fysik, kemi och matematik.

– Det är alltid lika spännande att vara med om tävlingen, säger Anna-Lena Lindskog, regional projektledare för Teknikåttan vid Umeå universitet. I år fyller Teknikåttan dessutom 30 år, vilket vi firar genom att arrangera rikstävlingen i samarbete med 100-årsjubilerande Tekniska museet i Stockholm.

Totalt deltog drygt 2 000 elever i norra regionen i kvaltävlingen i Teknikåttan. Av dessa gick nio klasser vidare till regiontävlingen:

• 8A Carlshöjdsskolan, Umeå
• 8:1 Duveds skola, Åre
• 8D Högalidskolan, Kiruna
• 8B Nipanskolan, Sollefteå
• 8A Sjöfruskolan, Umeå
• 8D Sjöfruskolan, Umeå
• 8A Svenstavik skola, Berg
• 8B Ängetskolan, Örnsköldsvik
• 8C Ängetskolan, Örnsköldsvik

Det vinnande laget får 10 000 kronor och en resa till riksfinalen som avgörs på Tekniska museet i Stockholm den 25 maj. Andrapristagarna får 7 500 kronor och tredjepristagarna 5 000 kronor till klasskassan.

Teknikåttan arrangeras gemensamt av tio universitet och högskolor i Sverige. Det är en rikstäckande tävling med syfte att väcka intresse för naturvetenskap bland ungdomar, att stimulera deras fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga, samt stärka deras självförtroende. 

Om arrangemanget

Tid: Torsdag den 20 april, semifinalerna pågår 09:30–14.30, regionfinalen börjar 15.00
Lokal: Lindellhallen 1, Samhällsvetarhuset, Umeå universitet

Parallellt med semifinalerna bussas skolklasserna ner till Umeå universitets Konstnärliga campus för ett besök på Curiosum science center.

Journalister hälsas välkomna att delta under dagen.

Läs mer om Teknikåttan vid Umeå universitet
Läs mer om Teknikåttan nationellt

För mer information, kontakta gärna:

Anna-Lena Lindskog
Kommunikatör
E-post
E-post
Telefon
090-786 58 78