"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-09-08

Designhögskolan topprankas för tredje året i rad

NYHET För tredje året i rad rankas Designhögskolan vid Umeå universitet högst bland designskolor i Europa, Nord- och Sydamerika av organisationen Red Dot. Designhögskolan behåller därmed sin tätposition och fortsätter attrahera studenter från hela världen. Skolans personal och studenter firar med godisregn.

– Vi är förstås jätteglada! I våras var vi den enda designutbildningen som fick högsta betyg i den nationella kvalitetsgranskningen av utbildningen. Att nu än en gång placera sig högst på Red Dots lista är ett kvitto på att också yrkesverksamma designexperter i tävlingsjuryn ser att Designhögskolans utbildningar står sig mer än väl i den hårda internationella konkurrensen, säger Maria Göransdotter, prefekt vid Designhögskolan. 

Välrenommerade skolor som amerikanska Art Center College of Design i Pasadena, Kalifornien, och franska ENSCI- Les Ateliers hamnar som tvåa och trea i rankingen. Topplaceringen visar att Designhögskolan är såväl etablerad som nytänkande, och kan mäta sig med internationella designutbildningar som är både äldre och större, sett till antalet studenter och anställda.

– Vi är en liten skola i norra Sverige där personal och studenter gemensamt byggt upp en unik studiemiljö. Personalens engagemang smittar av sig på studenterna och vice versa. Tillsammans skapar vi ett starkt nätverk som sträcker sig runt hela jordklotet, berättar Maria Göransdotter.

För många potentiella studenter är placering i rankningar, och synlighet i designtävlingar, ett par av faktorerna som spelar in vid valet av studieort.
– Rankningar och prestationer i tävlingar visar att vi upprätthåller en hög kvalitet och kontinuitet över lång tid i våra utbildningar, men det är inte det som driver våra studenter och oss som skola, säger Thomas Degn, programansvarig vid masterprogrammet i avancerad produktdesign.

Han berättar att utbildningarna bygger på den skandinaviska designtraditionen med respekt för människor och användare.

– Den synen kombinerar vi med innovativ teknik och nya idéer. Istället för att fråga vad som kan designas ställer vi frågan: ”Vad ska designas?” Det är en idealistisk syn som gör att vi under utbildningen funderar mycket över vad som skulle kunna utvecklas och produceras i framtiden, fortsätter Thomas Degn.

Red Dot är en av de äldsta och mest prestigefyllda designorganisationerna i världen och rankar varje år designutbildningar i Europa, Nord- och Sydamerika, samt en separat ranking för Asien. Rankningen baseras på resultatet av de senaste fem åren i Red Dots Design Concept Award. Vilka studenter som fått årets priser offentliggörs den 26 september. 

FAKTA Designhögskolan:

Designhögskolan vid Umeå universitet har 130 studenter från 30 länder på sina programutbildningar: en kandidatutbildning i industridesign och tre masterprogram med inriktning på avancerad produktdesign, interaktionsdesign och transportdesign. Utöver det ges forskarutbildning i industridesign samt en ettårig intensivkurs i industridesign och många kurser inom andra programutbildningar vid Umeå universitet.

Studenterna på Designhögskolan får årligen utmärkelser och priser för sina koncept och sin kreativitet:

Designhögskolans studenter topplacerade i IDEA, American International Design Excellence

Philip Nordmand Andersen and Stephanie Knödler vinnare i den prestigefulla designtävlingen Core77

Designhögskolans studenter kammar hem tre iF design awards

Om Universitetskanslersämbetets utvärdering:

Designutbildning med mycket hög kvalitet

För mer information, kontakta gärna:

Maria Göransdotter, prefekt Designhögskolan vid Umeå universitetTelefon: 090-786 70 36
E-post: maria.goransdotter@dh.umu.se

Thomas Degn, programansvarig vid masterprogrammet i avancerad produktdesign, Designhögskolan vid Umeå universitetTelefon: 090-786 77 41
E-post: thomas.degn@dh.umu.se

Pressbild för nedladdning

Redaktör: Anna-Lena Lindskog