"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2009-03-27

Designstudenter vid Umeå universitet är med och löser global vattenkris

NYHET Sju bidrag, varav två från Designhögskolan vid Umeå universitet, har gått vidare till final i en prestigefylld tävling som handlar om att på ett kreativt sätt utforma lösningar för en global vattenkris. Finalisterna får presentera sina bidrag på FN:s klimatkonferens.

Studenter från 115 universitet i 27 länder lämnade in 225 tävlingsbidrag till Aspen Design Challenge, trots den hårda konkurrensen är två av de sju finalisterna från Designhögskolan vid Umeå universitet.

– Det är fantastiskt roligt att våra studenter är så duktiga och framgångsrika. Våra studenter brukar hålla sig väl framme i internationella tävlingar, något som vi ser som ett kvitto på att vi har en utbildning som håller hög internationell klass, säger Tapio Alakörkkö, prefekt vid Designhögskolan.

De sju finalisterna får presentera sina bidrag på FN:s klimatkonferens i Köpenhamn. I potten finns ett pris på 10 000 dollar för den slutlige segraren.

Upphovsmännen bakom de två bidragen från Designhögskolan är Ulrik Svenningsen, och Ceren Bagatar, som studerar på magisterprogrammet avancerad produktdesign.

Ulrik Svenningsen, student från Danmark, har designat en sensor som ska öka medvetenheten om onödig vattenförbrukning och varna om vattenläckor i hem, framför allt i den industrialiserade världen. Tävlingsbidraget går under namnet Every Drop Counts (klicka på bilden för större vy).

– Jag fokuserade på att hitta ett sätt att spara vatten i hushållen i Umeå eftersom en lösning som är relevant här förmodligen också kan bli använd i andra utvecklade länder. Överkonsumtionen av vatten här innebär att vi har en stor möjlighet att åstadkomma en förändring bara genom att ändra beteende, menar han.

Ceren Bagatar, student från Turkiet, har designat en vattenrenare som ska kunna användas i akuta lägen i översvämningsdrabbade områden (klicka på bilden för större vy).

– Översvämningar blir allt vanligare på grund av klimatförändringarna. Behållaren är tänkt för personligt bruk. Den ska till exempel kunna släppas ut från flygplan till de översvämningsdrabbade, förklarar hon.

Handledare för de båda bidragen är Pete Avondoglio, professor vid Designhögskolan.

– En av anledningarna till att vi i här Umeå har haft så stora framgångar med dessa tävlingar är kanske att vårt huvudskaliga fokus ligger på att identifiera och lösa relevanta problem genom design – en skandinaviskt, humanistisk hållning. Några av de andra designskolorna som fokuserar på livsstilsdesign har ibland gjort sig lustiga över vår ”tråkiga rädda världen-filosofi” men sådana här gånger ger den filosofin oss en klar fördel och visar att design med ett syfte också kan vara kul., säger Pete Avondoglio.

Tävlingen anordnas av organisationerna INDEX och AIGA. INDEX är baserad i Köpenhamn och är en organisation som fokuserar på design som kan förbättra livet världen över.
http://www.indexaward.dk/AIGA är en amerikansk organisation för yrkesverksamma inom design.
http://www.aiga.org/

Förra gången INDEX hade en internationell tävling, 2005, kom två av de fem vinnande bidragen från Designhögskolan.

Högupplösta pressbilder på tävlingsbidragen finns på:
www.umu.se/press/pressbilder (klicka på bilden intill för större vy)

Läs mer om Özgür Ceren Bagatars bidrag

Läs mer om Ulrik Svenningsen bidrag

Kontaktpersoner:

Tapio Alakörkkö, prefekt, Designhögskolan vid Umeå universitet
Tel: 090-786 98 35

Pete Avondoglio, professor, Designhögskolan vid Umeå universitet
Mobil: +45 4045 8808

Ulrik Svenningsen
Mobil: 076-849 70 16

Thomas Degn, programföreståndare för avancerad produktdesign, kan hjälpa till med kontakter med studenterna Tel: 090-786 77 41 
eller 090-786 97 82
E-post: thomas.degn@dh.umu.se

Redaktör: Carina Dahlberg