"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-11-26

Doktorsavhandling inspirerade till scenkonst

NYHET En overklig lägerplats, en flickhajk och en kollektiv dröm. Hösten 2019 turnerar scenkollektivet PotatoPotato med ”Riddare av tusen äventyr”. En teaterföreställning om den svenska flickscoutrörelsen baserad på doktorsavhandlingen ”Den välsituerade flickan” av Bodil Formark, Umeå universitet.

Text: Per Melander

Hur det kommer det sig att förställningen Riddare av tusen äventyr har kommit att ha sin upprinnelse i din avhandling?

– Jo, bakgrunden är att Linda Forsell, som är konstnärlig ledare och regissör på PotatoPotato Scenkonst i Malmö, när hon för drygt två år hon läste min avhandling blev inspirerad och ringde och sa att hon ville göra en föreställning av den. Linda och jag hade då redan en etablerad samverkan inom ramen för nätverket FlickForsk!, säger Bodil Formark.

Vad var din reaktion på frågan om att ha din avhandling som grund för en föreställning?

– När Linda först sa det så tänkte jag att det ju bara var jättefint att hon ens orkat läsa min avhandling. Jag tänkte att det var fint smicker, men jag trodde nog aldrig att det faktiskt skulle hända. Men sen har ju Linda sett till att ordna finansiering och allt annat som krävs för att skapa ny scenkonst.


Har du, förutom att ha skrivit avhandlingen, haft någon roll i arbetet med föreställningen?

– Ja, jag har bland annat föreläst för ensemblen, deltagit under uppstarshelg på den gamla flickscoutgården Frustunaby, varit med under repetitionerna i Malmö samt förmedlat kontakt med de gamla flickscouter som Linda har intervjuat.

Vad betyder det att din avhandling nu får ny aktualitet?

– Det har varit väldigt omvälvande och nästan obeskrivligt roligt att dels få möjlighet att återvända lite till flickscouting som jag ju inte tänkt så mycket på de senaste åren, dels otroligt spännande och direkt kompetenshöjande att lite från sidan få vara med när en vetenskaplig text möter, tolkas och därmed omvandlas av människor som är proffs på helt andra saker än vad jag är. Vad som sker i det där tvärsektoriella mötet mellan olika kunskapsformer kommer jag nog behöva skriva om framöver.

– Och sen betyder det ju också att det plötsligt finns ett intresse för min avhandling och att den når nya läsare. Det är bara konstatera att PotatoPotato Scenkonst på ett år gjort mer för att sprida kännedomen om min avhandling än vad jag lyckats göra på de nio år som passerat sedan min disputation.

– Jag tycker att det sätt på vilket en avhandling som jag släppte ut i världen 2010 först nio år senare får något slags genomslag och då i form av en teaterföreställning verkligen illustrerar den humanistiska forskningens obestridliga samhällsrelevans, men också att nyttan eller den så kallade ”impacten” ofta uppstår både med en tidsmässig fördröjning och på sätt som den enskilda forskaren omöjligt hade kunnat förutse eller planerat.

Bodil Formark är för närvarande tjänstledig från sitt jobb som Samordnare för forskning vid Externa relationer, Umeå universitet och arbetar som Forkningshandläggare på Stockholms konstnärliga högskola.

Läs mer om föreställningen Riddare av tusen äventyr

Läs mer om avhandlingen Den välsituerade flickan