"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-04-21

Dokumentärserie om inmarschlåtar

NYHET Inmarschlåtarna har stor betydelse i svensk fotboll, men hur fastnade egentligen vissa låtar så starkt? I dokumentärserien "Inmarschlåten" berättas historierna om musiken på de svenska arenorna. Kaj Ahlsved är musiketnolog och gästforskare vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper och bidrar till serien med sina kunskaper om musik i sportkontexter.

Text: Jonas Vågström

Musik och sport går ofta hand i hand och inom fotbollen har lagen specfika låtar som de gjort till sina egna. Ett samarbete mellan Everysport och Expressen har mynnat ut i en serie kortare dokumentärer som avhandlar tre allsvenska lags inmarschlåtar. IFK Göteborgs "Snart skiner Poseidon", AIK:s "Å vi e AIK" och Hammarbys "Just idag är jag stark".

Kaj Ahlsved är musiketnolog med ett särskilt intresse för musiken i olika sportsammanhang och medverkar med sina kunskaper i samtliga avsnitt.

- Det är en intressant produktion: Det är sällan man hör idrottare prata om musik respektive musiker om idrott så här intimt.

Det sista avsnittet, som fokuserar på Hammarby och "Just idag är jag stark", släpps den 28 april men hela serien går att se på Fotbolldirekt.se