Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 02 sep, 2020

Egenprovtagningen av covid-19 är i gång på campus

NYHET Egenprovtagningen av covid-19 är i gång på campus. Redan på måndagen hade mer än 4 700 personer - studenter och medarbetare - hämtat ut material för egenprovtagning. 1 500 hade också hunnit lämna in det första provet. För att undersökningen ska bli komplett görs en ny provtagning nästa vecka.

Text: Inger Nilsson

En av måndagens testare var rektor Hans Adolfsson som nu uppmanar både medarbetare och studenter att medverka i undersökningen, som görs tillsammans med Region Västerbotten, på uppdrag av Folkhälsomyndigheten.
De flesta som kom förbi någon av de tre stationerna på campus visste vad det handlade om och tvekade inte att ställa upp.

Asal Al-Bayati från Köping, som läser termin 4 på tandläkarutbildningen, var en av dem som gick förbi och lämnade in ett prov.
- Jag tror inte att det är någon fara för min del, säger Asal. Jag har redan bott i Umeå en vecka, jag bor ensam och jag har inte varit sjuk. Egentligen gör jag det lite för statistikens skull, för att det är viktigt att många är med.


När hon funderat lite till tänker hon ändå att det kan vara viktigt att se om det hänt någon på en vecka, eftersom det är meningen att hon ska ta ett prov till nästa vecka. Då har ju allt kommit igång på campus och studenter från hela landet och från andra länder har strömmat in till universitetet.
Asal kan också försäkra att det inte var något särskilt jobbigt test att ta, om än lite obehagligt...

Mats Falck på Innovationskontoret har jobbat mycket hemifrån och även privat varit försiktig för att undvika smittan.
- Fast även om man jobbar hemifrån eller inte har några symptom, så är det viktigt att vara med i den här undersökningen. Jag tycker också att det är bra att vara med i ett projekt, där Umeå får chansen att bidra till att vi lär oss mer om corona. Det ska bli intressant att se vad som kan komma in på de här veckorna.

Mats Falck tycker att instruktionerna till provtagningskitet fungerar bra, även om det kan vara bra att få assistans vid provtagningen.
- Hustrun fick hjälpa mig, säger Mats med ett leende.

Rikard Fredlund jobbar vid Skyddscentrum representerade Försvarsmakten i egenskap av platschef vid en av stationerna på campus. Alla som jobbar där har handskar på sig och de ser till att alla håller avstånd, hela tiden.
- Det här är en uppgift som jag kanske aldrig trodde att vi skulle göra, men vi är stolta och det känns bra att kunna hjälpa till, säger Rikard Fredlund.

Fakta om egenprovtagningen

Region Västerbotten och Umeå universitet har fått i uppdrag av Folkhälsomyndigheten att genomföra en undersökning för att bedöma förekomsten av aktiv covid-19-infektion vid terminsstart. Du som är student eller medarbetare vid Umeå universitet eller Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, som har svenskt personnummer och som befinner dig i Umeå under provtagningsperioden är välkommen att delta.

Läs mer på umu.se/covid-19/provtagning