"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-06-24

Emmanuelle Charpentier tilldelas Dr Paul Janssen Award for Biomedical Research

NYHET Emmanuelle Charpentier, gruppledare vid MIMS och gästprofessor vid Umeå Centre for Microbial Research, Umeå universitet, är en av pristagarna till Dr Paul Janssen Award for Biomedical Research 2014. Priset på 100 000 amerikanska dollar delas ut av företaget Johnson & Johnson.

– Jag känner mig väldigt hedrad av denna utmärkelse och är mycket glad över att finnas med på listan av exceptionella pristagare, säger Emmanuelle Charpentier.

Tillsammans med den andra pristagaren Jennifer Doudna, University of California, Berkeley, får hon erkännande för sitt arbete om CRISPR-Cas9 – ett enzym som är specialiserat på att klippa DNA. Deras resultat visar att enzymet kan programmeras med enskilda RNA-molekyler och på så sätt skapas ett enkelt och mångsidigt system för att modifiera gener.

CRISPR-Cas9 bygger på ett försvar som bakterier använder för att skydda sig från virus. Emmanuelle Charpentier gjorde upptäckten under sin tid vid Laboratoriet för molekylär infektionsmedicin, MIMS, och i samarbete med Jennifer Doudnas forskargrupp. Tekniken som deras rön resulterat i ger forskare möjlighet att hitta och klippa DNA med stor precision. Gener kan med CRISPR – Cas9 modifieras snabbare, med större effektivitet och flexibilitet. I laboratorier kan forskarna nu snabbt skapa modeller av genvarianter som orsakar mänskliga sjukdomar.  Sökandet efter nya läkemedel går snabbare och öppnar nya dörrar för att behandla genetiska sjukdomar.

– Jag är entusiastisk över den potential som våra upptäckter har som kan leda till verklig skillnad i människors liv. Resultaten visar på grundforskningens betydelse och hur den kan förändra bioteknik och biomedicin, säger Emmanuelle Charpentier.

Sedan 2013 leder Emmanuelle Charpentier institutionen “Regulation in Infection Biology” vid Helmholtz Centre for Infection Research (HZI) i Braunschweig, Tyskland. Hon är dessutom Alexander von Humboldt Professor vid Hannover Medical School. Nyligen tilldelades hon Göran Gustafssonpriset i molekylärbiologi av Kungl. Vetenskapsakademien och hon blev invald i The European Molecular Biology Organization (EMBO).

Dr Paul Janssen Award för biomedicinsk forskning skapades av Johnson & Johnson för att hedra minnet av en av 1900-talets mest passionerade, kreativa och produktiva forskare, Dr Paul Janssen. Han grundade Janssen Pharmaceutica, som förvärvades av Johnson & Johnson 1961. Hans arbete ledde till utvecklingen av mer än 80 nya och omvälvande läkemedel inom flera områden, bland annat inom smärtlindring, psykiatri, infektionssjukdomar och mag-tarmsjukdomar.

Pristagarna utses av en oberoende urvalskommitté som består av världens mest kända forskare. Doudna och Charpentier hedras i dag vid parallella mottagningar på 2014 BIO International Convention i San Diego, och The EuroScience Open Forum i Köpenhamn.

Texten är baserad på ett pressmeddelande från Janssen Global Services, Diane Pressman och HZI Braunschweig, Rebecca Winkels.

Läs mer:

Dr Paul Janssen Award for Biomedical Research. Pressmeddelande från Helmholtz Centre for Infection Research