"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-11-22

En glimt av Konstnärligt campus

NYHET Se utställningar, få en guidad tur, titta på dans, lösa konstquiz och se på film. Det och mycket annat händer på Konstnärligt campus i Umeå vid ett evenemang torsdag 29 november.

I maj i år invigdes Konstnärligt campus vid Umeälven där Arkitekthögskolan, Designhögskolan, Konsthögskolan, Bildmuseet och Humlab-X tillsammans skapar en unik mötesplats och kreativ miljö. Där ges även plats åt också Sliperiet, en dynamisk knytpunkt för forskare, studenter, företag och offentliga organisationer.

Nu visas Konstnärligt campus för allmänheten så att de får en glimt av allt som händer och utvecklas här nere. Torsdagen den 29 november klockan 16-19 slår alla delarna av Konstnärligt campus upp portarna för nyfikna som vill ta en närmare titt och bekanta sig med miljön.

Birgitta Nordholm, samordnare för utbildningsfrågor vid Designhögskolan, hoppas på många besökare från Umeå och hela regionen.

– Besökarna kommer att få se vilka otroligt intressanta samarbetsmöjligheter som finns på Konstnärligt campus. De får också uppleva spännande arkitektur och upptäcka en ny mötesplats i en internationell miljö, säger hon.

Verksamheten vid älven har byggts upp steg för steg. Konsthögskolan var först på plats när det 1987 flyttade in i det gamla träsliperiet, och följdes 1989 av Designhögskolan, som byggts om och till i omgångar. I september 2010 invigdes så den nya Arkitekthögskolan och våren 2012 stod en ny byggnad för Bildmuseet, som flyttat ned från Gammlia där det invigdes 1982. Dessutom har de olika byggnaderna knutits ihop med en souterrängbyggnad vid vattnet, som bland annat inrymmer kafé, bibliotek och den digitala experimentverkstaden Humlab-X.

Konstnärligt campus ingår som en del i satsningen på Umeå som kulturhuvudstad och är tänkt att bli en stimulerande och spännande mötesplats för invånare och besökare.

Program:

Torsdag 29 november, klockan 16-19
Arkitekthögskolan:
Utställning, dans av Nomo Daco, kl. 19.00 föreläsning: Post-modernism and politics in the 1980s av Helena Mattsson, KTH
Biblioteket: Delta i vår konstquiz och vinn en bok!
Bildmuseet: Guidade turer
Designhögskolan: Utställning, workshops och film
Hansson&Hammar: Fika
HumLabX: Visning av en digital experimentmiljö
Konsthögskolan: Utställning i Galleriet
En glimt av Konstnärligt campus
Konstnärligt campus webbsida

Fakta om Konstnärligt campus

• Består av Arkitekthögskolan, Designhögskola, Konsthögskolan, Bildmuseet, den digitala experimentverkstaden Humlab-X och inkubatorn Sliperiet. • Umeå universitet, Umeå kommun och Balticgruppen har finansierat satsningen. • 600 studenter och 150 anställda. • Alla masterprogram erbjuds på engelska och majoriteten av studenterna är internationella. • Designhögskolan har av Red dot institute utsetts till den bästa designutbildning i Europa, Nordamerika och Sydamerika. • Arkitekthögskolan är den första arkitekthögskolan i Sverige med en konstnärlig profil. • Konsthögskolans utbildningar är utpräglat projekt- och workshopbaserad med många internationellt verksamma konstnärer som gästlärare vilka reflekterar den kreativa mångfalden inom samtidskonsten. • Bildmuseet är det enda museet för samtida konst i Sverige som är kopplat till ett universitet.
• Humlab är en inspirationskälla när det amerikanska prestigeuniversitet Stanford University bygger upp ett eget humanistiskt labb.

För mer information, kontakta gärna:

Birgitta Nordholm, Designhögskolan Telefon: 090-786 76 99
E-post: birgitta.nordholm@dh.umu.se

Foto: White Arkitekter

Redaktör: Ingrid Söderbergh