"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2009-12-15

En helkväll med digitala upplevelser

NYHET Digitala upplevelser och medier. Det var temat när enheten för näringsliv och samhälle, ENS, tillsammans med Umeå kommun arrangerade Kvällspasset på HUMlab 10 november.

Det var många nyfikna som kom för att lyssna på de stora IT-projekt som drivs i Umeå och mingla med IT företag i regionen. Mats Falck, från DARE-projektet vid Umeå universitet inledde med att presentera deras arbete som har för avsikt att omsätta forskningsresultat till samhällsnytta och är ett samarbete med Luleå tekniska universitet.

Per Holm från DINO-projektet , Digitala Idéplatser i norr, berättade om hur de försöker skapa ett nätverk mellan branschorganisationer, forskare, kreatörer och konstnärer inom första hand filmens, spelens och webbens värld. De har ett tätt samarbete med HUMlab på Umeå universitet, där de arrangerar seminarier och föreläsningar inom nätverket.

Umeå mer IT

Martin Wiklund är projektledare InfoTech Umeå som är Uminova Innovations nya satsning tillsammans med Umeå kommun, Region Västerbotten och Umeå universitet för att sätta IT-Umeå på kartan. Hans uppdrag är bland annat att locka företag och människor i regionen till att bli innovatörer inom IT området.

Efter årsskiftet kommer InfoTech Umeå att lansera en nyhetssajt med uppdrag att lyfta Umeå som IT-region. Målet är att även storföretag i branschen ska få upp ögonen för Umeås potential med välutbildad personal och forskning inom IT för att vilja etablera sig i regionen på sikt.

Forskaren Kalle Jegers, från institutionen för informatik, har kartlagt att det finns ett 100-tal forskare som sysslar med digitala upplevelser vid Umeå Universitet varav ett 30-tal är knutna till spelindustrin. Han ingår själv i forskningsgruppen CMID Research Group som sysslar med Crossmediaforskning. Några av deras pågående projekt är teknik i extrema miljöer tillsammans med Icehotel och 150 speltester med barn.

Under kvällen medverkade även de lokala företagen Accoll Interactive, Teknikhuset, Intinor Technology och Dimension Magic med showcases.

Redaktör: Ingela Hjulfors Berg