"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-03-21

Erfaren professor får Medicinska fakultetens pedagogiska pris

NYHET Medicinska fakultetens pedagogiska pris går 2018 till Fatima Pedrosa Domellöf, professor i oftalmiatrik, Institutionen för klinisk vetenskap. Hon har lång pedagogisk erfarenhet och är enligt motiveringen "omtalat passionerad och vansinnigt entusiasmerande".

Fatima Pedrosa Domellöf, professor i oftalmiatrik, och Kristina Lejon, vice dekan för utbildning. Foto: Mattias Pettersson

– Vi vill lyfta dem som gör skillnad. Fatima har fått goda omdömen av såväl studenter som lärarkollegor – den kombinationen är extra bra, säger Kristina Lejon, vice dekan för utbildning, som gratulerade med en bukett blommor.

Finns inget roligare

Fatima Pedrosa Domellöf har arbetat som lärare i över 25 år på flera av fakultetens program och inom flera olika kurser.

– Det finns inget roligare, säger Fatima. Jag får så mycket energi av att möta studenterna och jag ser det som en förmån att undervisa dem, de är ju framtiden.

– Jag har inga speciella pedagogiska trix, men jag tycker om att entusiasmera och peppa. Det är också roligt att undervisa i olika kurser, för på så sätt får jag träffa samma studenter i olika stadier under utbildningen och se hur de utvecklas.

Fatima Pedrosa Domellöf är läkare och ögonspecialist. Hennes forskning rör muskler som styr ögonrörelserna. Dessa muskler som är viktiga för att vi ska se bra och för småbarnens synutveckling, kan också ge viktiga ledtrådar till skyddsmekanismer som kan bidra till utveckling av nya behandlingsmetoder av svåra neuromuskulära sjukdomar.

Till Sverige som utbytesstudent

Fatima kom till Sverige första gången 1986 som utbytesstudent. Hon läste på läkarprogrammet i Portugal då hon sökte sig till Umeå som utbytesstudent.

– Jag ville långt bort och till något helt annorlunda. En god vän som läste här tipsade mig om Umeå, så jag kom hit för en månads utbyte på kirurgen.

Detta var i augusti och Fatima gillade allt det gröna, att man cyklade överallt liksom prestigelösheten och närheten mellan studenterna och professorerna. När hon förstod att här kunde hon uppfylla sin dröm om att få forska, blev det tydligt för henne att hon skulle komma tillbaka. Hon gick utbildningen klar i Portugal och gjorde sin AT där. Sedan packade hon väskan och flyttade till Umeå.

Fatima har många järn i elden och hennes arbetsvardag består av de tre delarna utbildning, forskning och klinisk verksamhet. Hon fyller på med energi i mötena med studenterna och i utmaningen att på ett bra sätt göra svåra saker förståeliga och intressanta.

Bedömningsgruppens motivering

"Fatimas pedagogiska gärning sträcker sig mer än 25 år bakåt i tiden. Hon har framgångsrikt undervisat på ett flertal av fakultetens program, dessutom inom flera olika ämnen i såväl preklinik som klinik. De olika undervisningsmoment som Fatima har deltagit i inkluderar bland annat föreläsningar, case-undervisning, gruppdemonstrationer, laborationer, problembaserat lärare och handledning. Hennes grundinställning har varit att studenter och undervisning är något som måste skötas med omsorg. Hon är inte främmande för att ge sig i kast med alla typer av undervisningsutmaningar, och tar gärna på sig nya utbildningsuppdrag och utvecklar dessa. "För Fatima sitter inget fast. Det finns INGET som inte går". Hon har flera gånger utsetts av studenterna som mottagare av terminens ros. Hon är omtalat passionerad och vansinnigt entusiasmerande både bland sina kollegor och inför studenterna."

Priset delas ut vid Umeå universitets vårpromotion den 19 maj.

Mer om Fatima Pedrosa Domellöfs forskning

Forskning på ett ögonblick

Fika efter en forskare

Redaktör: Lena Åminne