"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-03-16

Europeiska CBRNE-centret växer

NYHET Europeiska CBRNE-centret vid Umeå universitet växer. Med senaste tillskottet Daniel Strömberg arbetar nu sex personer på centrumbildningen som arbetar med forskning, utbildning och utveckling inom området farliga ämnen (CBRNE).

Text: Åsa Burlin

Daniel är ingen ny bekantskap på centret. 2015 läste han statsvetenskap på Umeå universitet och gjorde sin praktik på CBRNE-centret. Det var då han intresserade sig för vikten av civilt och militärt samarbete för den nationella krisberedskapen. Studierna i statsvetenskap lades på is och istället gick han vidare till en militär utbildning och slutligen en reservofficersexamen från militärhögskolan i Halmstad. Daniel tjänstgör nu som specialistofficer och ansvarar för CBRN-relaterade frågor. 

Våren 2019 återvände han till Umeå och institutionen för statsvetenskap och försvarade sin masteruppsats med inriktning mot krishantering och fredsbyggande. Han har under det senaste året varit involverad i centrets arbete på lite olika sätt. Nu ser han fram emot att kunna fördjupa sitt engagemang i centrets verksamhet.

Daniels bakgrund är en färgrik blandning av platser och språk. Född i Sundsvall med en norrländsk pappa och tysk mamma har han bott i Skåne, Österrike, Norrland och Mellanöstern. Han pratar obehindrat svenska, engelska, tyska och hebreiska.

”Jag känner mig ändå mest hemma i Norrland. Här finns säkerhet, trygghet, närheten till naturen och snön. Men samtidigt älskar jag öken och hetta, det inget som slår upplevelsen att en tidig morgon sitta på ett berg djupt inne i öknen, och smuttandes på lite turkiskt kaffe se hur solen sakta reser sig över horisonten.”

 Men nu får Daniel nöja sig med kokkaffe då han tillsammans med sin amerikanska fru och parets snart tvåårige son gjort Sverige till hemmaplan.

”Det känns jättebra. Syftet med Europeiska CBRNE-centret är att bidra till ökad samhällssäkerhet, vilket känns som en naturlig fortsättning på vad som varit en röd tråd genom majoriteten av mitt liv. Vad mer kan jag önska mig?”