"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-12-03

Eve Morgenstern / Krisens fasader

NYHET Söndag 16 december öppnar Bildmuseet en utställning med Eve Morgensterns fotografiska serie Krisens fasader, porträtt av övergivna hem i den amerikanska fastighetskrisens spår.

Välkommen till pressvisning på torsdag 13 december kl 10:00. Eve Morgenstern finns på plats.

Samtidigt presenteras också två andra kommande utställningar: Signs of Conflict och Trådar / en mobil syjunta.

Utställningen öppnas på söndag 16 december kl 14:00. Kl 15:00 presenterar Eve Morgenstern själv sin utställning för museibesökarna.

Under de senaste åren har den amerikanska fotografen och filmaren Eve Morgenstern dokumenterat fastighetskrisens följder på uppdrag av den amerikanska centralbanken. Under arbetet med dokumentärerna har hon rest över hela USA och med egna ögon sett omfattningen av den kris som skapats av ekonomisk nedgång och den senaste bolånekraschen. Det ledde till det fotografiska projektet Krisens fasader som nu visas på Bildmuseet.

I sin resa genom städer som Oakland, California; Phoenix, Arizona; Detroit, Michigan; Cleveland, Ohio och Miami, Florida slogs Eve Morgenstern av hur de visuella tecknen på krisen – plywood över fönster och till salu-skyltar på fasaderna – blev katalysatorer för ytterligare förfall. De övergivna husen väcker rädsla och hopplöshet som obevekligen påverkar områdets framtid och viljan att bo och investera där. Fasaderna berättar en historia och gör oss uppmärksamma på tecken på övergivenhet och bristande underhåll. Fasaderna skapar föreställningar om de människor som en gång bott där och tankar om vad som kan ha hänt dem.

I den fotografiska serien Krisens fasader har Eve Morgenstern porträtterat dessa övergivna hem. Hennes fotografier är suggestiva porträtt av enskilda hem och utgör starka bilder av dagens ekonomiska kris.

Utställningen pågår från 16 december till 10 februari 2013.

För ytterligare information

Sofia Johansson, intendent Bildmuseet 090-786 93 53
sofia.johansson@bildmuseet.umu.se

Redaktör: Helena Vejbrink