FabLab Umeå förenar traditionellt hantverk och digital teknik
NYHET
Under oktober samarrangerar FabLab Umeå och Västerbottens läns Hemslöjdsförening en workshopserie, ”Barking about bark” för att ge nya perspektiv på näver. Arrangemanget är del i FabCraft, ett projekt som under ett år samlar tio FabLabs och makerspaces från hela Norden för att skapa kreativa överlappningar mellan traditionellt hantverk, formgivning och digital teknikanvändning.
Att det blev just näverslöjd som hamnade i fokus i Umeå har enligt Emma Ewadotter, projektledare för Barking about Bark och verksamhetsledare för FabLab Umeå, flera orsaker:
– Näver är ett underskattat material som tyvärr fått något av en mossighetsstämpel och betraktats som fattigmansmaterial. Det vill vi ändra på. Näver är ett spännande, utmanande och förnyelsebart material. Det finns näverslöjd i toppklass som sällan lyfts fram, trots att objekten kan vara oerhört komplexa och vackra. Eftersom vi befinner oss i Umeå, björkarnas stad, har vi dessutom god tillgång till björknäver, vilket gör materialet extra intressant för oss. Därmed inte sagt att vi ska ge oss ut och plundra stadens parker, tillägger hon skrattande.
Syftet med workshopserien är att skapa ett möte mellan det traditionella och det digitala, mellan materialkännedom och mjukvaruhantering och mellan det maskinellt understödda och handens närvaro.
Workshopserien består av två öppna föreläsningar, samt praktiska workshops riktade till ett 20-tal specialinbjudna deltagare: volontärer och verksamhetsledare från FabLab Umeå, makers, slöjdare, och andra kreatörer.
Mötet mellan det traditionella och nya märks i valet av föreläsare. Karin Lundström är näverslöjdare med gott renommé och stort hantverksmässigt kunnande och före detta hemslöjdskonsulent. Emma Dahlqvist är textildesigner och konstnär utbildad vid Borås textilhögskola. I sitt avgångsarbete 2015, som bland annat ställdes ut på Liljevalchs vårsalong, använde hon just näver:
– Hon hade gett materialet nya egenskaper genom att skära näver med laser och på så sätt få fram mönster med den precision som laserskärare erbjuder. Dahlqvist utgick från traditionella kunskaper och råvaror i regionen och lät tekniken lyfta och bära traditionen. Det är exempel på making när den är som bäst. Ibland glömmer makerrörelsen bort de skapartraditioner den lutar sig emot och denna workshopserie känns som ett sätt att få återknyta till dessa, säger Emma Ewadotter.
Projektet finansieras av Nordiska Kulturrådet.
För information om FabLab Umeå:Emma Ewadotter, samordnare & verksamhetsledare, SoftLab, SliperietTelefon: 070-233 12 37 E-post: emma.ewadotter@umu.se