"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-04-29

Felice Varini / Nio dansande bågar

NYHET Felice Varini har väckt internationell uppmärksamhet med sina konstnärliga illusionistnummer på offentliga platser, bland annat i Frankrike, Japan, England och USA. Nu presenteras han för första gången i Sverige.

För Bildmuseet skapar konstnären ett platsspecifikt arbete i den nya museibyggnadens entrévåning. Felice Varini / Nio dansande bågar invigs söndagen den 19 maj kl. 14:00. Konstnären ger en presentation av sitt verk.

I sina platsspecifika målningar på väggar, tak och husfasader utgår Felice Varini (f. 1952 i Schweiz) från arkitekturen och rummet. Motiven är abstrakta, geometriska former i stora format och i klara färger, som till en början ändå kan vara svåra att upptäcka. Utan att betraktas ur en viss vinkel utgör de svårtolkade och till synes slumpmässigt utspridda färgfält.

Konstnären menar att det är helt okej att uppleva verken redan på det sättet. Men när man rör sig omgiven av fragmenten kan man plötsligt befinna sig på en punkt varifrån man upplever målningen som en fritt svävande helhet. I det ögonblicket står sammanhanget klart och helheten framstår som verkets egentliga mening, en mening som skapas av betraktarens samordnande blick.

Bildmuseet är öppet under installationstiden och besökare kommer att se verket växa fram bit för bit på entrévåningens väggar, fönster och innertak. Inte förrän det är fullständigt kan man se helheten. Pressbilder av verket kommer att erbjudas snarast möjligt. I väntan på det kan man se många exempel på Felice Varinis arbeten på hans webbplats.

Välkommen att boka tid för intervju

Tre dagar innan vernissagen i Umeå inviger Felice Varini ett verk för King’s Cross i London. På grund av hans resor fram och tillbaka mellan orterna erbjuder vi möjlighet till en personlig intervju med konstnären istället för en gemensam pressvisning.

Felice Varini finns på plats på Bildmuseet i samband med installationsarbetet tisdag till onsdag 7–8 maj samt i samband med vernissagehelgen, lördag till måndag 18–20 maj. Under dessa dagar finns det möjlighet att träffa honom för intervju.

Välkommen att boka intervjutid på tel. 090-786 9073 eller via e-post till helena.vejbrink@bildmuseet.umu.se.

Felice Varini / Nio dansande bågar pågår 19 maj – 13 oktober 2013

För ytterligare information

Brita Täljedal, intendent Bildmuseet brita.taljedal@bildmuseet.umu.se
090-786 77 14

Redaktör: Helena Vejbrink