"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-02-18

Feminism i rörelse

NYHET Det är en utökad nyutgåva av”Feminism i rörliga bilder” som Maria Carbin håller upp. Redaktörer för boken är Katharina Tollin och Maria Törnqvist, och Maria har bidragit med ett kapitel

Maria berättar att boken på ett grundläggande sätt redogör för olika feministiska teorier och strömningar genom film. Varje kapitel är kopplat till en film och Maria har skrivit om postkolonial feminism i relation till filmen Purpurfärgen. Ett klassiskt hollywooddrama av Steven Spielberg om en svart flicka som växer upp i den amerikanska södern under tidigt 1900tal. ”- Tanken med boken är att vi genom filmen ska förstå teorin, att vi genom att sätta oss sig in i karaktärernas verklighet, känslor och upplevelser bättre kan förstå grunderna i olika feministiska inriktningar”, säger Maria.

Boken har varit väldigt populär och första upplagan kom ut 2005. Den har nu reviderats och fått två nya kapitel och ett förord skrivet av Ulrika Dahl. Detta gör inte bara boken betydligt tjockare utan även bredare när det kommer till feministisk teori. Posthumanistisk feminism och Donna Haraway diskuteras med utgångspunkt ut filmen Låt den rätta komma in och socialistisk feminism förklaras genom Flickorna i Dagenham.  ”-Jag skrev mitt kapitel när jag var doktorand i statsvetenskap i Stockholm” förklarar Maria, ”och den är framkommen ur undervisning, och passar utmärkt till just det. Men jag har också hört att många använt den i studiecirklar då man ser en film och sedan läser ett kapitel”.

Maria Carbin jobbar för tillfället ihop med Katharina Tollin inom ramen för forskningsprogrammet TITAN som leds av Malin Rönnblom här vid UCGS. Titeln på deras forskningsområde är Kvinnofällan och arbetslivet. Moralism, politik och emancipation.

Redaktör: Emma Skog