"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-01-30

Finansmarknadsministern fick guidad cykeltur på campus

NYHET I dag har Umeå besök av Per Bolund, biträdande finansminister, finansmarknads- och konsumentminister. För att få veta mer om Campus Umeås planerade supercykelväg fick ministern en guidad cykeltur på campusområdet.

Akademiska Hus och Umeå universitet höll i turen och berättade om den gemensamma campusplanen där supercykelvägen är en del av utvecklingsarbetet.

– Varje dag cyklar cirka 5 000 personer över Campus Umeå och i dag var en av dem Per Bolund, det var roligt att visa honom campus! I campusplanen vi arbetat fram tillsammans med Akademiska Hus ingår det att ta fram sätt för hållbara transporter, där är supercykelvägen en del av strategin säger Cecilia Franzén, lokalplanerare vid Umeå universitet.

– Det finns många speciella aspekter med Campus Umeå och att få möjlighet att berätta mer om det är alltid roligt. Supercykelvägen och utvecklingen av campusområdet blir ett tillskott för hela universitetsstaden. Stadsdelen samlar många aktörer och tusentals människor med Umeå universitet, sjukhuset, IKSU, Science park och SLU som största aktörer, säger Roger Granberg, fastighetschef på Akademiska Hus. 

Utöver supercykelvägen fick finansmarknadsministern på turen från Umeå östra till Lindellhallen också se det pågående bygget av MBC, höra om lastcykelpoolen som planeras, och spana upp mot Lilljansberget där 3 000 nya bostäder planeras. 

– Det händer så mycket i Umeå och det är bra att det uppmärksammas! På Akademiska Hus är vi delaktiga i många projekt i staden som rör hållbarhet och det känns bra att vi kan bidra till en bättre miljö. Genom att projektet med supercykelvägen beviljats stöd via Klimatklivet innebär att det till exempel att det kommer bidra till Sverige ska nå klimatmålet 2020, säger Olov Bergström, strategisk fastighetsutvecklare på Akademiska Hus.

Se film från cykelturen

Fakta: Supercykelväg

Med supercykelväg menas en cykelväg som går utöver normen för en vanlig cykelväg. Den kan exempelvis vara bredare och andra fordon får lämna företräde för cyklisterna. Supercykelvägen på Campus Umeå ska gå i fyra väderstreck, den första etappen påbörjas i sommar och innebär anläggning av sträckan som går från norr-söder. Förra året beviljades Akademiska Hus tre miljoner från Naturvårdsverket genom Klimatklivet för att starta projektet. Syftet med satsningen Klimatklivet är att minska utsläppen som påverkar miljön och projektet bidrar med tio procent av de åtgärder som behövs för att Sveriges ska nå klimatmålet 2020.

Text: Ebba Lagersten

Redaktör: Mattias Grundström Mitz