"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-10-03

FN utbildar vapeninspektörer i Umeå

NYHET Europeiska CBRNE-centret vid Umeå universitet, har tillsammans med utrikesdepartementet stått som värdar när FN-sekretariatets avdelning för nedrustning (UNODA) tillsammans med den brittiska organisationen The Ambassador Partnership, utbildat gruppledare för vapeninspektörer.

Text: Åsa Burlin

Under veckan som gått har Umeå besökts av tretton experter från olika länder, som alla utsetts av FN att utbildas till gruppledare, eller så kallade Head of Mission, för kommande uppdrag där biologiska vapen misstänks ha använts. 

Syftet med ledarskapsutbildningen är att ge deltagarna kunskaper om deras roll, rättigheter och förpliktelser som ledare för en grupp vapeninspektörer. Kursen innehåller en blandning av föreläsningar, demonstrationer och praktiska moment där deltagarna får öva sig i att bland annat förhandla, utföra inspektioner, och ta beslut under tidspress.

För majoriteten av deltagarna var det första gången i Umeå och både staden och utbildningen har gett ett gott intryck. 

”Det har varit väldigt intensiva dagar med mycket för deltagarna att ta in. Samtidigt har alla varit oerhört positiva till utbildningen, och vi har fått många kommentarer kring hur vacker det är i Umeå” säger Lisa Hermansson som är projektassistent på Europeiska CBRNE-centret.

Det är fjärde gången Europeiska CBRNE-centret är med och arrangerar utbildningar i Umeå på uppdrag av FN. Tidigare utbildningstillfällen har ägt rum 2009, 2014 och 2016. 

”De här utbildningstillfällena lägger grunden till FN:s förmåga att, på generalsekreterarens initiativ, hantera situationer likt den i Syrien 2013. Att de väljer att samarbeta med oss och lägga utbildningarna i Umeå är naturligtvis positivt och visar på den kompetens inom om området som finns här.” säger Per-Erik Johansson, föreståndare på Europeiska CBRNE-centret.