"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2009-09-01

Följ Umeå universitets hedersdoktor Christer Fuglesang i rymden

NYHET Christer Fuglesang genomför sin andra rymdflygning på NASA:s rymdfärja Discovery som sändes upp den 29 augusti upp för det 13 dagar långa uppdraget STS-128 till den internationella rymdstationen.

Christer Fuglesang utsågs 1999 till hedersdoktor vid Umeå universitet av Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten.

Fuglesangs uppdrag går under namnet “Alissé” och innefattar aktiviteter både i och utanför den kretsande strukturen. Som uppdragsspecialist med rymdpromenader som specialområde kommer Christer att delta i den andra och tredje av uppdragets tre rymdpromenader. De är schemalagda till den 3 september respektive lördagen den 5 september. Christer Fuglesang kommer att utföra båda sina rymdpromenader med NASA-astronauten John Olivas.

Huvuduppgiften under dessa två rymdpromenader kommer att vara att på utsidan av ISS installera mer än 20 meter kablar som måste vara dragna när den av ESA levererade modulen Nod 3, som fått namnet Tranquility, anländer till ISS under 2010. Astronauterna kommer också att avlägsna och byta ut en tömd ammoniaktank (ATA, Ammonia Tank Assembly) som är en del av ISS temperaturkontrollsystem. Tanken väger 800 kilo, och kommer därmed att vara det tyngsta föremål en astronaut någonsin hanterat i rymden ensam.

Foto: Samuel Bengtson

Källa: ESA
Läs hela ESA:s pressmeddelande

Christer Fuglesangs nyhetsbrev
Christer Fuglesang på Twitter

Genom Rymdstyrelsens nya satsning Rymdkanalen.se kan du följa Christer Fuglesangs rymduppdrag via livesändningar och inspelade intervjuer

Redaktör: Carina Dahlberg