"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-05-17

Författaren Maria-Pia Boëthius gästar Mediespanarna

NYHET Författaren Maria-Pia Boëthius gästar podcastprogrammet Mediespanarna, ett avsnitt där medieforskarna Erik Lindenius och Jesper Enbom, Umeå universitet, pratar med henne om bland annat medieägande, skendebatter och hegemonier.

Fr v Jesper Enbom och Erik Lindenius

Amerikanen Noam Chomsky, språkvetare och aktiv samhällsdebattör sedan många år, blev vid ett tillfälle intervjuad av en uppburen och berömd journalist. Journalisten som var mån om sin position meddelade att "ingen har någonsin talat om för mig vad jag ska tycka tänka." "Näe, just det", svarade Chomsky, "... för hade du gjort det, hade du aldrig haft det jobb du har."

Historien återberättas av Maria-Pia Boëthius i avsnitt 79 av Mediespanarna och antyder den fullödiga mediakritik som hon levererar. Bland mycket annat menar hon till exempel att mediala debatter numera reducerats till skendebatter – alla som medverkar säger det som är acceptabelt bara för att få komma tillbaka och medverka i programmen; att alltihop är ett mediespel där medverkande bara fyller sina "roller", och hon fortsätter med att mena att allt sker enligt ett visst medialt möster:

– Att Public service i Sverige använder bankekonomer som experter är ungefär som att man skulle anlita en consigliere som expert på maffian.

Det var när Erik Lindenius av en tillfällighet såg en affisch om att Maria-Pia Boëthius var i stan för att tala på ABF och även medverka vid en fest som firar att ETC ska starta en ny dagstidning, som han passade på att bjuda in henne till att medverka i podcasten.

– Eftersom vi jobbar i Umeå och inte har resurser att resa själva så gäller det att ta varje chans att intervjua intressanta personer i kultur- och mediavärlden, berättar Erik.

Lyssna på avsnitt 79 av Mediespanarna där Maria-Pia Boëthius medverkar

Redaktör: Per Melander